Zvířátka se představují: Jezevec
Kresba autorka

Zvířátka se představují: Jezevec

29. 9. 2018

Ačkoliv tento živočich připomíná na první pohled bankovního lupiče či banditu  s maskou přes oči a v příslovích a podobenstvích bývá označován coby nevrlý, samotářský a podivínský, oplývá vlastnostmi hodných rytíře. Spousta lidí by si mělo z jeho chování brát příklad.

Protáhlý čumáček, černé pruhy na hlavě, zavalité tělo na krátkých nohách, našlapování na celou plochu chodidla a  kolébavá chůze z něj činí zvířátko podobné menšímu medvídkovi. Patří do čeledi lasicovitých, váží kolem dvaceti kilogramů a jeho délka dohromady s ocasem může dosahovat k jednomu metru. Má silné drápy, jimiž buduje hluboké, vzájemně propojené nory do rozsáhlých komplexů, tzv. hradů a svá království si předávají generace na generaci. Není vzácností, že některé  jsou "v provozu" nepřetržitě několik staletí. Labyrinty udržuje v čistotě, především brloh (pelech), jehož výstelku pravidelně obměňuje a větrá jako peřiny. Trus ukládá do jamek na povrchu a pokud "záchod" zaplní, vymění ho za nový. Když se mu do některé z jeho komnat nastěhuje liška, proslulá svou nepořádností, úzkostlivě čistotný hradní pán se raději odstěhuje. Žije převážně nočním životem, lidem se vyhýbá, a proto se s ním ve volné přírodě málokdo setká. Mně se poštěstilo vidět aktraktivní šelmičku ve dne před několika lety, když jsem šla se psy na procházku a pruhovaný méďa se vyhříval na lesní mýtině. Jakmile nás zaregistroval, neuvěřitelně rychle vystartoval, pelášil několik desítek metrů a vyšplhal se na strom.

Kdo si myslí, že jezevci jsou nabručení a protivní samotáři, mýlí se. Tyto negativní vlastnosti jim byly přisouzeny zřejmě na základě pozorování zvířat držených v zajetí. Ve volné přírodě jsou naopak společenští, žijí v rodinných seskupeních, jež vedou dominantní samci. Vůdce skupiny rozhoduje, kam za potravou, a ostatní ho následují a respektují jeho rozhodnutí. Teprve, když zestárne nebo je zraněný, postoupí sám dobrovolně své místo dalšímu schopnému jedinci. Nikdy se nestane, že by si místo vůdce klanu vynutil jiný sok násilím. Vždy se čeká na dobu, až dominantní samec sám vyhodnotí situaci a po zralé úvaze odstoupí.

Na podzim se pořádně vykrmí, avšak jejich zimní spánek není pravým zimním spánkem, jako např. u netopýrů či ježků. Neklesá teplota těla a ani metabolismus se výrazně nezpomaluje. Oblevu berou jako "budíček", dojdou se napít, vyprázdnit a jakmile se ochladí, opět ulehnou ke spánku.

Jezevec je všežravec. Živí se semeny, kořínky, plody, žížalami, hmyzem a drobnými hlodavci, převážně uhynulými, tu a tam uloví ptačí mláďata. V letošním suchém létě jsem zaznamenala návštěvu jezevčí rodiny na naší zahradě. Vlezli k nám dírou v plotě, hledali žížaly ve vlhké půdě a vyvrátili všechny čerstvě zasázané a zalité keříky a stromečky. Ty, které nešly vyrýpnout, obryli kolem dokola. Zatímco nám nadělali škodu, sousedovi prokázali dobrou službu, poněvadž mu dokonale zlikvidovali vosí hnízdo, které se marně několikrát snažil neúspěšně odstranit.

Jezevec je typickým obyvatelem našich lesů a je chráněný. Třebaže provede občas zahrádkářům menší lumpárničku, buďme k němu shovívaví a nezlobme se na něj.

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.