Pevné bříško? Jde to i po šedesátce
Jeden ze cviků na zpevnění bříška. Foto: FISAF

Pevné bříško? Jde to i po šedesátce

22. 9. 2018

Oblast bříška je jednou z nejproblematičtějších partií těla, která trápí každou ženu, ať je jí třicet nebo šedesát. Je nejvyšší čas začít se věnovat dodržování zdravého jídelníčku a zejména pravidelnému cvičení. Přinášíme vám tři osvědčení cviky na zpevnění bříška.

Vzhled bříška záleží na dvou věcech – na stavu břišních svalů, jež můžeme zpevnit cvičením – a na množství tuku, které v této problematické oblasti máme. "Velkým mýtem je rozšířený názor, že když budu určitou oblast těla posilovat, tak tam zhubnu. Reálné hubnutí tuků je otázkou dlouhodobého sníženého příjmu kalorií nebo zvýšené fyzické aktivity. Pokud se nechceme bavit o krátkodobých dietách, které zpravidla vedou jen k jojo efektu, musíme se smířit s tím, že zákony zachování energie a hmoty stále fungují. Tuk z oblasti břicha dostanete jen tak, že začnete zdravěji jíst a více se hýbat,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness. Vybrala tři cviky, které se jí nejvíce osvědčily:                                   

Cviky na zpevnění bříška: 
1. Začněte s jednoduchými zpevňovacími cviky vkleče, při kterých střídavě zanožujete jednu a druhou nohu, přepažujete paže, popřípadě kombinujete pravá paže – levá noha, levá paže – pravá noha. Cvičení je jednoduché, ale ne- podceňujte ho. Ideální je kombinace s protažením zádových svalů v pozici kočky.                                                           

2. Z pozice kočky můžete plynule přejít na tzv. prkna neboli planky. Klasické prkno začíná na předloktích, těžší varianta je na natažených pažích. Těžší variantou je boční prkno, tzv. side plank. Obtížnost můžete zvýšit upažením hor- ní paže, popř. snížením pánve dolů a vrácením zpět do základní polohy. Ve výdrži zůstaňte nejprve několik sekund, pravidelně dýchejte, postupně zkuste dobu ve výdrži prodlužovat.                                                           
3. Cvik z kategorie těch náročnějších jak z hlediska síly, tak i koordinace: v pozici vleže na zádech zvedněte obě nohy kolmo k zemi a střídavě jednu a druhou sklápějte těsně nad zem. K pokrčenému koleni současně rotujte protilehlý loket. Zkuste 10 opakování, uvolněte a zkuste přidat další sérii.    

 

cvičení zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%