Zahrada v září: Nelenošit, pracovat
Ilustrační foto: ingimage.com

Zahrada v září: Nelenošit, pracovat

8. 9. 2018

Září je měsíc, ve kterém je na zahradě spousta práce. Zbytky letního počasí sice svádí často k lenošení, ale právě v září je dobré si máknout, aby nás zahrada mohla na jaře a v létě odměnit. Jak na to?

Pomineme teď zahrady užitkové s ovocnými stromy a zeleninou a zaměřme se na ty čistě okrasné. Září je ideální čas na výsadbu cibulovin. Sněženky, tulipány, krokusy či bledule budeme na jaře mít jedině tehdy, pokud jim nyní v září věnujeme pozornost. To znamená záhony zrýt, nakypřit, přidat jim kompost a pak do nich nové cibulky zasadit. Buď proto, abychom oživili záhony cibulovin stávající nebo vytvořili nové.

Je jedno, jestli dáváme přednost řadám lemujícím chodníky nebo náhodným shlukům, je třeba je sázet cibulky sedm centimetrů pod zem a ty velké maximálně patnáct. Jinak se může stát, že se jim prostě nepodaří probojovat nahoru a my se na jaře budeme divit, kde jsou.

Za ideální čas na výsadbu velkých okrasných dřevin bývá označován říjen, ale mnozí zahradníci nedávají dopustit na září. V říjnu se už přece jen mohou vyskytnout mrazíky, zatímco září je jistota. Mnozí před plánovanou výsadbou nějakého nového stromu pár týdnů předem vykopou velkou jámu, protože takové její zvětrání pak prý při výsadbě dřevinám prospívá.

Vhodné je v září začít svazovat i traviny, aby se při podzimních a zimních větrech jejich stébla nerozfoukala a dobře chránila nové výhonky ve středu trsů před mrazy.

Září je také vhodné na rozsazování trvalek. To znamená, že pokud máme na zahradě shluky nějakých, kterým se daří, a my si jich kus chceme přesadit na jiné místo, případně darovat sousedce, která po takovém pěkném keři zahradních kopretin, floxů či denivek touží, je ideální čas právě v září. Takové zásahy by se však neměly dělat do rostlin, které teprve v září kvetou.

A pozor, začal čas na sklízení rostlin, které jsou vhodné k sušení. To znamená různé traviny, slaměnky a další rostliny, ze kterých je možné vyrobit pozoruhodné dekorace a kytice, které mohou chaty, chalupy i byty krášlit celou zimu.

Zkrátka, září je měsíc, kdy je možné svou zahrádkářskou vášeň pořádně rozvinout. Je to jen trochu obtížné, protože v tu dobu jsou mnohé zahrady barevné a krásné tak, že se člověk vlastně nechce nic dělat. Nejlepší by bylo jen tak sedět a koukat, jak se listy zbarvují, jak spolu ladí různé varianty vřesu, jak krásné barvy mají astry, jiřiny a další podzimní květiny. Ale kdo lenost překoná a stejný čas jako kochání se věnuje práci, bývá na jaře,  v létě a poté i znovu na podzim pořádně odměněn.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%