František Němec oslavil pětasedmdesát
FOTO: archiv České televize

František Němec oslavil pětasedmdesát

1. 9. 2018

Oblíbený herec, který je nejznámější z rolí tatínka ve snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo doktora Řehoře z Nemocnice na kraji města, měl pětasedmdesát a u té příležitosti o něm vznikl dokument. Herec nepatří k těm, kteří by se svým soukromím běžně svěřovali, takže jde o věc poměrně unikátní.

Čerstvý pětasedmdesátník ve filmovém portrétu bilancuje svou hereckou kariéru. Premiéru dokumentu s názvem Život herce: František Němec uvede ČT 2 v úterý 4. září ve 20.55 hodin.

„Je to člověk nevídané pokory, chytrého humoru a nekonečné laskavosti,“ říká režisér Jiří Strach, který film natočil.

František Němec za více než půl století své kariéry sehrál stovky divadelních, filmových a televizních rolí. Diváci jej považují často za herce, kterému jsou blízké komediální postavy, jenže on je ve skutečnosti člověk spíše vážný, introvertní. „Když jsem byl mladý, měl jsem pocit, že jsem schopen zahrát všechno a výborně. K mládí se váže určitá drzost. S časem a věkem přijdou pochyby,“ uvedl v jednom z rozhovorů. Přesto stále dokazuje, že se herec může věnovat různým žánrům. Kromě dlouholetého angažmá v Národním divadle nyní patří i k výrazným postavám pražského divadla Ungelt.

Říká, že ho velmi baví právě to, že si může zkusit práci na velké i na komorní malé scéně. Říká, že čím je starší, tím méně přemýšlí nad pojmy jako jsou úspěch či popularita. „Závratných okamžiků na jevišti je čím dál méně a čím dál častěji mi dělají radost maličkosti běžného života.  Pro někoho to jsou malé, běžné věci, ale já jsem rád, když se můžu sejít s přáteli, když pozoruji vnoučata, když si s nimi můžu hrát. Protože ony mají hračky, jaké já jsem nikdy neměl,“ podotýká.

Na svém kontě má velké divadelní role, v myslích diváků však zůstává nejvíce zapsaný jako tatínek z komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, jako lékař Řehoř ze seriálu Nemocnice na kraji města a z dalších televizních inscenacích, ve kterých dříve hrál velmi často. Zkrátka, František Němec provázel několik generací a jeho fanoušci věří, že tomu tak bude i nadále.

herci osobnosti Radosti slavných
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%