Pozvánka na výlet: Formanka a okolí
Foto: autorka

Pozvánka na výlet: Formanka a okolí

30. 8. 2018

Formanka je kemp v Hustopečích a já potřebovala potvrdit na Slovensku průkazku na bezplatné jízdné po Slovensku, protože se chystám do Tater. Ubytování bylo zamluveno přes internet, a tak jsme se vydali už v pátek na noc. V sobotu ráno vyrážíme - směr Slovensko. Náměstí v Hustopečích mne okouzlilo. Velký, nádherný kostel - bohužel zavřený, infocetrum v renesančním domě "U SYNKŮ“ z r. 1575, kde sídlí i muzeum města, a jiné krásné domy. Jen málo kilometrů nás dělilo od hranic. Na slovenské straně stálo policejní auto - POLÍCIA a cedule upozornila, že jsme za hranicemi.

Železniční stanice Kúty je hned za hranicí, a tak bylo moje vyřízení hotové velmi brzy. Velmi ochotná a usměvavá pokladní bez problémů mi potvrzení vydala s přáním hezkého dne. U nádražní hospůdky cedulka - ČEPUJÚ FELBER 10 - HAVL.BROD. Ani se mi nechtělo věřit, že v Kútech točí pivo z našeho města. Už je to tak. Ještě fotka zdejšího kostela a pokračujeme zpět na českou stranu. Hraniční řeka je téměř bez vody.

První zastávka v Lanžhotě byla u kostela s vyhlídkou, kam jsme vyšlapali po 89 schodech - vstupenka byla současně se vstupem do muzea. Několik fotek napoví, jak bylo. A dále do Břeclavi. Upoutal nás hned na náměstí farní kostel sv.Václava, který připomíná dvě sepjaté ruce. Míjíme židovskou synagogu a už míříme si dát něco k obědu.Tak pro dnešek okusíme kotlíkového flamendra. Výborné chuťově i vzhledově. Po dobrém obědě lehnout, ani se nehnout - se říkalo, a tak v kempu malinko oddechnem a vyrážíme na rozhlednu mandloňovou cestou .Mandloně jsou velké stromy a já si je dost dobře neuměla představit. Doma jsme měli jen keřové. Cesta vedla kolem hřbitova a do kopce podle soukromých vinic. Hrozny - zralé lákaly k ochutnání - odolali jsme. Mandloňové sady byly až úplně pod rozhlednou.Staré stromy seřezané a na mladých větvích ještě nesklizené mandle. Nádherný pohled z rozhledny na všechny světové strany. Pálava, Slovensko, meruňkové sady a mandloně. Mandloňový stezak má 3 trasy - 9,1, 6 a 5 km. Krása naší země s podzimním nádechem. Zpáteční cesta nás vedla kolem Přírodní památky PŘEDNÍ KOPANINY a sportovní stáje VALKÝRA. Mnoho koní i jiných zvířat si nás zvědavě prohlíželo, když jsme procházeli okolo.

Plán splněn. Po vyspání odjíždíme. Kemp čistý, levné ubytován, jen to jídlo bylo trochu dražší, my měli svoje, ale večer na skleničku vínečka jsme si zašli, moc ráda se sem zase vrátím.

Cestou domů zastavujeme ještě ve Škrdlovicích nafotit HROCHY, dáme oběd a to je konec mého víkendu. Škoda, že je víkend tak krátký. Určitě by se dalo kolem FORMANKY objevovat ještě hodně mnou nepoznaného. A tak mám důvod se sem vrátit .A co vy, znáte mandloně, mandloňovou cestu a krásy Hustopečí? Určitě stojí za podívání.

cestování soutěžní příspěvek
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.