Dobrý den, přátelé,
ne, nechci psát o krásném, i když trochu smutném černobílém filmu.
Chci napsat o rostlině, která je považovaná především za plevelnou. Ale není tomu tak. Je to i léčivá rostlina.
Známe ji všichni buď pod názvem Pelyněk brotan - latinský název Artemisia abrotanum L.
Další odrůda se jmenuje Pelyněk černobýl - latinský název Artemisia vulgaris L - ale má slabší léčebné účinky.
Ale má i pěkná lidová jména - Boží dřevec, Palina,Bylina sv.Jana, Dietní pepř, Stříbřík.
V anglosaském světě je považována za magickou bylinu.
Původ a rozšíření
- Pravděpodobně pochází z Přední Asie a jižní Evropy. Dnes se pěstuje v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe.
Výskyt
- Rostlinu najdeme všude možně - na loukách, pasekách i u cest. Roste do výšky cca 60 cm a je to polokeř. Lze ji pochopitelně pěstovat i v zahradě. Příjemně voní, její vůně totiž připomíná citron.
Sběr
- Sbíráme celou nať a sušíme ve stínu, aby neztratila svoji původní barvu.
Léčebné účinky
- Je vhodný při potížích s trávením, při zánětu průdušek i bronchitidě, snižuje horečky, odčervuje - ničí střevní parazity, tlumí bolestivé křeče, ulevuje při menstruačních bolestech i při bolestech žlučníku.
Čaj
- 1 lžičku sušené natě zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme vyluhovat 10 minut a scedíme. Pijeme 1 šálek po jídle.
Tento čaj můžeme i nanášet pomocí vaty na obličej ( pro ty ,kteří mívají problémy s tzv. nečistou pletí)
Koupel s dezinfekčními účinky - zejména s protiplísňovými
- 1/2 kg sušené natě zalijeme 2 litry vody, necháme 30 minut vyluhovat (nejlépe pod nějakou přikrývkou) a přidáme do teplé koupele. Nepoužívejte víckrát než 2x za týden.
Využití v gastronomii
Pelyněk je vhodný do všech tučných jídel, neboť jeho nahořklá chuť usnadňuje trávení těchto jídel.
Pelyňkové listy jsou základem při výrobě absintu a vermutu s přidáním fenyklu.
Části rostlin lze dávat i do šatníku - odpuzuje hmyz, např. moli ho přímo nesnášejí.
Pelyněk by neměly užívat těhotné a kojící ženy.
Úvodní foto je ze stránky Pixabay.
S použitím Rastliny v kozmetike,autoři B.Hlava,F.Starý ,F.Pospíšil