Světlík lékařský: bylinka na záněty spojivek, ale i hemeroidy
Ilustrační foto: pixabay.com

Světlík lékařský: bylinka na záněty spojivek, ale i hemeroidy

4. 7. 2018

Je to bylina, kterou v přírodě bohužel snadno přehlédnete. Dosahuje výšky asi 30 cm a kvete drobnými bílými kvítky, co mají jasně žlutou trubku.

 Nejčastěji se vyskytuje na písčitých a středně výživných a vlhčích půdách. Například na loukách, pastvinách i rašeliništích. Užívané části jsou listy a květy.

Léčebné účinky
Pomáhá při problémech se zrakem, dobře účinkuje při léčbě zánětu spojivek a také na unavené oči. Užívá se při potížích se zažíváním, k úpravě trávení a podpoře činnosti žlučníku, tiší příznaky senné rýmy, zevně se používá na podporu hojení ran, pomáhá při problémech s hemeroidy či při krvácení z konečníku.

Čaj pro unavené oči
3 lžičky nadrobno nasekaného světlíku zalijeme asi 500 ml vroucí vody. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme vyluhovat minimálně hodinu. Poté přecedíme přes sítko nebo plátýnko a uzavřeme do sklenic. Odvar používáme pro oplach při zánětech spojvek, ale i jako obklad na unavené oči.

Čaj pro lepší zrak
5 lžiček nasekané natě světlíku doplníme 3 lžičkami borůvkových listů (pro chuť lze přidat i samotné borůvky) a jednou lžičkou ořešáku, heřmánku a plodem fenyklu. Vše necháme 20 minut vyluhovat v 1 litru vody. Pijeme ráno a večer, při únavě i 3x denně.

Čaj na hemeroidy
Účinný odvar připravíme ze směsi 2 lžiček světlíku, které smícháme se 2 lžičkami řebříčku a jablečníku. K tomu přidáme ještě lžičku nadrobno nasekaných listů smetánky lékařské. Vše zalijeme 1 litrem horké vody a necháme louhovat 15 až 20 minut. Pijeme 3x denně.

Úvodní fotografii jsem stáhla že stránky Pixbay. A informace čerpala z různých knih a zápisků, co se mi za ta léta podařilo shromáždit. 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.