Mají důchodci nárok na placenou nemocenskou?
Ilustrační foto: pixabay.com

Mají důchodci nárok na placenou nemocenskou?

28. 6. 2018

Pan Josef je už několik let v důchodu, ale zároveň chodí do práce. Nedávno onemocněl a zajímá ho, jak vlastně pracující důchodce pobírá nemocenskou.

V případě pracovní neschopnosti náleží příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu (pro invaliditu třetího stupně) nemocenská. A to od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti po dobu maximálně 70 dnů. „Náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel během 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti, se do 70 kalendářních dnů nezapočítává,“ upozorňuje Petra Krutilová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Výše nemocenské záleží na výši příjmu, výpočet nemocenské je u důchodců stejný jako u ostatních zaměstnanců. Pro výpočet nemocenské lze použít „nemocenskou kalkulačku“ – na internetu jich lze najít několik. Důchodce ovšem musí platit nemocenské pojištění. 

Pokud se totiž jedná o příjem, ze kterého nemocný sociální pojištění neodvádí, není možné nemocenskou pobírat. To se týká například různých dohod o provedení práce nebo při práci na dohodu o pracovní činnosti.

důchody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.