Zvířata a já: Jak se zbavit pocitu osamělosti
Foto: autorka

Zvířata a já: Jak se zbavit pocitu osamělosti

22. 6. 2018

Osamělost je emoce a tvrzení, že pocitem osamělosti nejvíce trpí senioři je mýtem. Osamělost provází některé lidi od dětství, jiné dlouhodobě ve vztahu nebo po ztrátě životního partnera a každý jedinec s ní bojuje jinak bez ohledu na věk.

Prošla jsem všemi zmíněnými případy. Po delší době v důchodu jsem začala postrádat emocionální spojení s okolním prostředím. Když jsem se rozhlédla kolem sebe, viděla jsem reklamy plné veselých mladých lidí plácajících se po ramenou, televize nabízela filmy plné vzájemné lásky a pochopení, internet předkládal zaručené rady jak zatočit s osamělostí, a tak jsem se  jednoho dne rozhodla skoncovat s nepříjemnými stavy. Poprosila jsem vnuka, aby mě dovezl do útulku, ve kterém byla moje internetová favoritka, pocitově nejvhodnější terapeutka proti mé samotě. Návštěva zařízení pro opuštěná zvířata nebyla příjemná, ale vytouženou společnici jsem si po hodině vezla domů.

Čikina byla dlouho vystresovaná a na nové prostředí si začala zvykat až po třech týdnech vzájemného trápení. Nesnášela jízdu autem. V té době jsem musela jezdit za maminkou, která potřebovala moji péči a pokaždé jsme cestu protrpěly.  Maminka byla v pokročilém věku, již apatická k vnějším podnětům, ale Čikina dokázala nemožné. Na několik měsíců ji vrátila zpět do reality. Tak jsme dva roky žily všechny tři v relativní pohodě až canisterapie ztratila svoji moc a já další milovanou bytost.

Zůstaly jsme samy, ale ne osamělé. Při každodenních procházkách potkáváme zajímavé lidi, prožíváme malá dobrodružství, sledujeme změny ve svém okolí. Staly jsme se jeho aktivní součástí.  

Můj příběh Soutěž Zvířata a já
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%