Zhruba 20 dkg zralých měkkých plodů prolisujeme žíněným sítem a přidáme do nich asi 6 kapek růžového bretonu (potravinářské barvivo). Tři tabulky jedlé čisté želatiny opláchneme ve studené vodě, dáme ji do rendlíku, nalijeme na ni 2-3 lžíce horké vody. Necháme ji v ní rozpustit, ale opatrně, aby nezůstaly kousíčky. Vypláchneme formu studenou vodou a lehce uvnitř poprášíme práškovým cukrem.
Půl litru sladké smetany ušleháme v kotlíku u ledu v hustou pěnu, aby v ní metla stála. Zlehka do ni vařečkou zamícháme 14-16 dkg práškového cukru, přidáme malinový protlak a rozpuštěnou želatinu. Pak nalijeme do připravené formy, dobře zabalíme do pergamenového papíru.
To celé dáme do větší nádoby, zahrneme dobře tlučeným ledem promíchaným se solí, dobře přikryjeme a necháme ve sklepě asi 3 hodiny (méně ortodoxním vyznavačům starých časů tuto fázi dnes dobře nahradí lednička i bez soli s ledem). Formu před vyklopením lehce přejedeme čistou utěrkou namočenou v horké vodě a pak zmrzlý krém vyklopíme na mísu. Můžeme jej ozdobit stříkanou trochu přislazenou šlehačkou a ozdobit piškoty.
Ingredience
20 dkg čerstvých malin
3 tabulky želatiny
6 kapek růžového bretonu
0,5 l sladké smetany
18 dkg práškového cukru