Oříšky, chipsy, sušenky… A je z toho dvanáct kilo
Ilustrační foto: ingimage.com

Oříšky, chipsy, sušenky… A je z toho dvanáct kilo

23. 5. 2018

Co je největší zabiják všech snah o zhubnutí? Večerní mlsání u televize. Miska brambůrků, oříšků, trochu vína, nějaká ta sušenka. Takové nenápadné pojídání je právě nejškodlivější.

Odborníci na hubnutí přišli s poměrně šokujícím číslem. Takové běžné večerní pojídání dobrůtek způsobuje, že za rok člověk přibere až dvanáct kilo. Zkrátka, můžeme se přes den hlídat, vybírat si zdravé a kvalitní potraviny, cvičit, ale jakmile se za tu celodenní disciplínu večer odměňujeme nějakou tou dobrůtkou, všechna snaha je marná. Ta čísla poslala do světa organizace STOB u příležitosti květnového světového dne obezity.

„Mnozí lidé se snaží jíst zdravě a večerní mlsání berou jako jediné potěšení, které mají. Ale to je právě ta velká chyba,“ říká Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, uznávaná odbornice na pomoc lidem, kteří chtějí zhubnout. Má to spočítáno. Čtyřicet pět gramů brambůrků má energetickou hodnotu tisíc kilojoulů, stejné množství energie získáme, když si dáme čtyřicet gramů oříšků nebo pětačtyřicet gramů čokolády. „Pokud někdo jí toto množství denně nad rámec jeho vyrovnaného energetického příjmu, může postupně přibrat až kilo za měsíc. Spočítejme si, že to je tedy až dvanáct kilo za rok,“ upozorňuje.

Mluví přesně o tom, co prožívá mnoho žen.

„Celý den jím jen saláty a ovoce, úplně jsem vyrušila sladkosti, sladké nápoje. Přesto nehubnu,“ vypráví padesátiletá Táňa, která už navštívila několik výživových poradců. Všem zatajila jednu podstatnou věc, o které ví jen ona a její muž. Každý den večer si dávají něco dobrého k televizi. „Máme oba náročnou práci, přicházíme domu unavení a večerní posezení u televize je pro nás takové zklidnění, pěkný závěr dne. Televizi máme jako kulisu, povídáme si u ní, dáme si dohromady sedmičku vína, chipsy, oříšky, různé sušenky,“ vypráví. V podstatě si s mužem dává dohromady sáček chipsů, k tomu sáček arašídů. A nevěří, že právě díky tomu nehubne, ba dokonce v poslední době přibírá.

Jedná se o typickou věčnou neúspěšnou dietářku, která si však nedovede upřít nějakou tu životní radost. Jídlo totiž považuje za životní radost. A právě to je podle odborníků na hubnutí špatný přístup, který zpravidla vede k tomu, že člověk nikdy nezhubne na trvalo.

„Mlsání je jen otázkou návyku. Stejně jako si lidé ten návyk vytvořili, mohou se ho i zbavit,“ připomíná Iva Málková.

Hlavní problém spočívá v tom, že ty různé televizní dobrůtky jsou doma přítomné. Že jsou blízko. Že jsou ve spíži, v lednici, že zkrátka člověk o nich ví. Kdyby tam nebyly, cesta k nim by byla ztížená. Když dostaneme chuť v osm večer na brambůrky a ony jsou od nás dva metry ve spíži, jdeme pro ně. Když tam nejsou, málokdo se však v těch osm večer oblékne, vstane od televize a vydá se pro ně do obchodu. To už je složitější, tak si zpravidla necháme zajít chuť. Takže úplně nejhorší jsou takové ty domácí zásoby nezdravých dobrůtek, o nichž, když je kupujeme, říkáme: To je na někdy, do zásoby, kdyby někdo přišel… No zpravidla ta zásoba dlouho nevydrží, že?

Zkrátka, pojídání čehokoli u televize, odborníci na hubnutí označují za to úplně nejhorší, co člověk snažící se udržet v kondici, může udělat.

„Potraviny, které vás lákají k mlsání u televize, raději vůbec nekupujte. Přeorganizujte si prostředí ve své domácnosti tak, aby pracovalo pro vás. A požádejte ostatní členy rodiny, aby při televizi také nic nejedli,“ podotýká Iva Málková.

Dvaašedesátiletá Ivona si každý večer dává víno a oříšky. Je přesvědčená, že to dělá pro své zdraví. Přečetla si někde, že víno je zdravé a oříšky taky. Po dvou letech provozování těchto radostných večerů zjistila, že výrazně přibírá, i když jinak své stravovací návyky nijak nezměnila a jí zdravé potraviny v poměrně malých množstvích. V šedesáti si našla přítele a jejich společné vinné a oříškové večery se staly naprosto běžnými. „Někdy ještě pozdě večer pracuji u počítače a sním celý sáček solených arašídů. Přítel jede v různých křupkách a tyčinkách. Zásadně však nejíme nic sladkého. Byla jsem velmi překvapená, když mi lékařka řekla, že tento způsob stravování je horší, než kdybych si dala po obědě nějakou sladkost,“ vypráví Ivona.

Zkrátka k příjemnému večernímu klidnému posezení se hodí něco chroupat. Ať už jde o sezení u televize, surfování po internetu nebo setkání s přáteli. No schválně, co na nějakou návštěvu zpravidla přineseme nebo připravíme? Oříšky, brambůrky, sušenky, křupky, tyčinky. Je to jednoduché, každému to chutná, prostě k té láhvi vína přikoupíme automaticky něco na křupání.

Samozřejmě nejde o to stát se askety a vypustit ze svého života každou malou radost. Ale pokud se někdo diví, že si spoustu věcí odříká a nehubne a přitom večer křoupe, lékaři a výživoví poradci pro něj mají jasný vzkaz: pokračujte a každý měsíc uvidíte na váze až kilo navíc.

hubnutí Zdravá strava
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%