Na hradě
Foto: autorka

Na hradě

4. 4. 2018

Po procházce chraňbožským lesem plném bledulí jsme se odjeli zahřát do restaurace "U řeky“ v Ledči nad Sázavou. Pohled na zdejší, jeden z nejstarších hradů v Posázaví a následně jeho návštěva nás mile překvapila. Z parkoviště se nedalo projít po mostě přímo ku hradu, protože je v opravě. A tak z kopce dolů a zase nahoru pěšinkou k bočnímu vchodu hradu. Chladné a větrné počasí nás popohánělo. V pokladně nás mile přivítali, prodali nám vstupenky na expozici hodin, historický okruh i věž.

Bohatá historie hradu sahá do r.1181. Jako první je vladyka Zikmund z Ledče. Roku 1416 stáli vladykové na straně husitského hnutí, a tak na sousedním hradě Lipnici n/Sázavou podepsali stížný list proti upálení Mistra Jana Husa. Následovalo ještě několik majitelů a v r. 1753 je hrad prodán Marii Terezii. Ta jej později darovala Ústavu zchudlých šlechtičen, který založila. Ústav jej vlastnil až do roku 1918 a od roku 1919 převzal správu stát. V 90. letech 20.století přešel hrad do rukou města, a to 75 % a 25 % je v rukou soukromníka.

Tento hrad si oblíbili filmaři. Bídníci v r.1999, V roce 2005 následoval americký snímek Kletba bratří Grimmů se světově známým Mattem Damonem, ale i jiné. Z nejznámějších je snad "Anděl Páně“ a letos bude další pohádka "Čertí brko“ o vánocích (ze stránek hradu).
Místnosti hradu se pomalu restaurují a využívají - např.k různým výstavám nebo konání svatebních obřadů. V jedné části hradu je byt ze šedesátých let, tak, jak to tu bylo. V již opravené části je expozice hodin z různých období. Ať už to jsou malé budíky, kočárové hodiny, kapesní a nebo hodiny hrací.

Historický okruh byl delší. Viděli jsme i části hradu v desolátním stavu, propadlé stropy, obnovené trámy, sály plné suti, ale i maketu hradu, a uslyšeli plány do budoucna. Nevynechali jsme vyhlídkovou věž.

V další části je expozice o panu Foglarovi,..........          ale to až příště.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%