Co dělat, když žádáte o důchod a nemáte všechna potvrzení od zaměstnavatelů?
Ilustrační foto: ingimage.com

Co dělat, když žádáte o důchod a nemáte všechna potvrzení od zaměstnavatelů?

30. 1. 2018

Údaje o skutečnostech rozhodných pro nárok a výši důchodu, tj. o dobách pojištění, výdělcích a vyloučených dobách, jsou průběžně shromažďovány u České správy sociálního zabezpečení prostřednictvím evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP) nebo obdobných dokladů. Jsou-li zjištěny nesrovnalosti mezi údaji v evidenci ČSSZ a skutečností, je vhodné obrátit se nejprve na tehdejšího zaměstnavatele, upozornit jej na pravděpodobné nesplnění jeho zákonné povinnosti vyhotovit ELDP a požádat jej o zjednání nápravy.

Není-li tento postup možný, například proto, že zaměstnavatel odmítá v této záležitosti spolupracovat nebo proto, že již neexistuje, může se pojištěnec obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa útvaru zaměstnavatele, ve kterém byla vedena evidence mezd, aby ta u zaměstnavatele sama zabezpečila splnění jeho povinnosti, případně, není-li to možné, zahájila řízení o převzetí plnění některých úkolů spojených s prováděním důchodového pojištění zaměstnanců zaměstnavatelů, kteří neplní povinnosti při provádění důchodového pojištění. Příslušná správa sociálního zabezpečení rovněž může zaměstnanci pomoci při zjištění adresy archivu (či spíše tzv. soukromé spisovny), v němž je uložena spisová dokumentace zaniklého zaměstnavatele.

Nelze-li za účelem prokázání rozhodných skutečností získat žádný dostatečně relevantní listinný doklad, lze jako krajní řešení využít i možnost prokázat dobu pojištění čestným prohlášením nejméně dvou svědků a žadatele o důchod nebo o úpravu důchodu. Tato možnost se však týká výlučně prokázání „doby“ pojištění, nikoliv tedy prokázání výdělků. V případě, že se tímto způsobem došetří alespoň doba pojištění, považuje se takové období při výpočtu výdělkového průměru za dobu vyloučenou, aby nedošlo k rozmělnění průměru výdělků dosahovaných před ním či po něm. Pomoc a radu i zde poskytne kterákoliv správa sociálního zabezpečení. 

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

důchody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%