Co dělat, když žádáte o důchod a nemáte všechna potvrzení od zaměstnavatelů?
Ilustrační foto: ingimage.com

Co dělat, když žádáte o důchod a nemáte všechna potvrzení od zaměstnavatelů?

30. 1. 2018

Údaje o skutečnostech rozhodných pro nárok a výši důchodu, tj. o dobách pojištění, výdělcích a vyloučených dobách, jsou průběžně shromažďovány u České správy sociálního zabezpečení prostřednictvím evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP) nebo obdobných dokladů. Jsou-li zjištěny nesrovnalosti mezi údaji v evidenci ČSSZ a skutečností, je vhodné obrátit se nejprve na tehdejšího zaměstnavatele, upozornit jej na pravděpodobné nesplnění jeho zákonné povinnosti vyhotovit ELDP a požádat jej o zjednání nápravy.

Není-li tento postup možný, například proto, že zaměstnavatel odmítá v této záležitosti spolupracovat nebo proto, že již neexistuje, může se pojištěnec obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa útvaru zaměstnavatele, ve kterém byla vedena evidence mezd, aby ta u zaměstnavatele sama zabezpečila splnění jeho povinnosti, případně, není-li to možné, zahájila řízení o převzetí plnění některých úkolů spojených s prováděním důchodového pojištění zaměstnanců zaměstnavatelů, kteří neplní povinnosti při provádění důchodového pojištění. Příslušná správa sociálního zabezpečení rovněž může zaměstnanci pomoci při zjištění adresy archivu (či spíše tzv. soukromé spisovny), v němž je uložena spisová dokumentace zaniklého zaměstnavatele.

Nelze-li za účelem prokázání rozhodných skutečností získat žádný dostatečně relevantní listinný doklad, lze jako krajní řešení využít i možnost prokázat dobu pojištění čestným prohlášením nejméně dvou svědků a žadatele o důchod nebo o úpravu důchodu. Tato možnost se však týká výlučně prokázání „doby“ pojištění, nikoliv tedy prokázání výdělků. V případě, že se tímto způsobem došetří alespoň doba pojištění, považuje se takové období při výpočtu výdělkového průměru za dobu vyloučenou, aby nedošlo k rozmělnění průměru výdělků dosahovaných před ním či po něm. Pomoc a radu i zde poskytne kterákoliv správa sociálního zabezpečení. 

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

důchody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Ten,Pavel Mužík. Nevím, kolik je vám let, co jste studoval, zda jste dokončil studium. Doba dokončeného studia se započítává do dob pojištění. Zákon o důchodovém pojištění není zaměřen k tomu, aby "někteří" lidé dostávali nejnižší důchod. Co jste vlastně dělal? Jaké "studium po 24 letech? Co jste dělal do té doby? Já jsem si mohla "udělat" jen dvouletku. Pak jsem si "mohla" udělat maturitu. A potom vejšku. to znamená, že od 17 let jsem byla zaměstnána. A byla jsem zaměstnána v pracovním poměru i ve vedlejším pracovním poměru. A byl mi započítán i ten vedlejší pracovní poměr. A byla mi započítána i doba těch dvou let střední školy. Prosím vás, neskuhrejte, zamyslete se sám nad sebou.
Pavel Mužík
Co se důchodů týče, je naše zákonodárství velmi "pružné" - tedy hlavně v tom smyslu, jak vyměřit co nejnižší důchod. 1) Do odpracované (resp. náhradní) doby se nezapočítává doba studia po 24. roce věku. Takže i když jsem studoval nejkratší možnou dobu, nikdy jsem neopakoval ani nepřerušil a po ukončení studia okamžitě nastoupil do práce, stejně mi kvůli tomu několik dnů chybělo, abych měl ještě jeden odpracovaný rok. 2) Ačkoliv mám doloženo, že jsem pracoval 13 let v 1. důchodové kategorii (v dolech), důchod mi byl vyměřen jako kdybych celý život seděl v kanceláři. V přechodném opatření, podle kterého by se mi důchod měl vypočítávat výhodněji, se totiž jaksi "opomnělo" na valorizaci důchodů. A třetí perlička: požádal jsem tři různé právníky, aby mi pomohli s výpočtem důchodu. Za zcela stejných výchozích podmínek došli ke třem různým číslům!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.