Ájurvéda a česká zima
Ilustrační foto: ingimage.com

Ájurvéda a česká zima

3. 1. 2018

 A je tu zima, nejchladnější a nejnegativnější období roku. Sluníčko svítí čím dál méně a někdy nevykoukne jak je den dlouhý! Přesto, co naplat – zima je zima a skoro nikdo se nevyhne jejím nachlazením a neduhům i občasným nenáladám. Co s tím? Jak se ve zdraví dočkat jara?  

Využijme každičké rady
Principy Ájurvédy, vědy o dlouhém, vyrovnaném a zdravém životě, úspěšně vyzkoušené během pěti tisíc let, dávají záruku, že lze obnovit naši vnitřní harmonii a zdraví za každého výkyvu počasí. Ájurvéda dobře ví, jak naši rovnováhu ovlivňují střídající se roční období a má na to své působivé protilátky a systémy - hlavně v podobě vhodné stravy. Indický ájurvédský pojem „ritučarja“ – to jsou vhodná doporučení pro každou roční dobu. Poradí nám, jak překonat bez újmy na zdraví tělesném i duševním problematické chladné období v našich středoevropských podmínkách.

Někdo možná může namítnout, že v Indii je i v zimě teplo. Pravda, jižní břehy Indie omývá teplý Indický oceán a na zimu si tam určitě nemohou stěžovat. Velehorská oblast na severu Indie je ale pokrytá věčným ledem. Indická Ájurvéda nám proto dokáže fundovaně poradit i v ledových kalamitách.  

Fyzický a psychický typ
Jak zimu budeme zvládat, záleží především na našem konstitučním typu, zvaném „dóša“. Pro ty, kteří nečetli články s touto tématikou, velestručně objasníme: Jsou tři základní dóši (větrná a lehká Váta, ohnivá a tekutá Pitta, studená a stabilní Kapha) a nesčíslné množství jejich kombinací. Každý člověk v sobě má něco z Váty, Pitty i Kaphy, jedna z nich však vždy převládá, a ta je určující. Základem našeho zdraví je zachování harmonie díky správnému poměru všech tří dóš. Přičemž  dóša s podobnými vlastnostmi s právě probíhající roční dobou se může zvyšovat a způsobovat nerovnováhu. Zimu nejhůře zvládá typ Váta, lépe je na tom typ Pitta a Kapha a jejich kombinace. I jim však v chladných dnech prospívá dodržování rad vhodných pro Vátu.  

V zimě panuje Váta
V zimě bychom měli respektovat snížení Váty a držet Váta dietu. Zima je obdobím dóši Váta a podle Ájurvédy nejvíce trpí dlouhodobým chladem štíhlí lidé typu Váta se slabším svalstvem, s menší životní silou, suchou a chladnou kůží, nepříliš výkonným imunitním systémem a nepravidelnou hladinou energie; bývají to často typy lidí s bystrým intelektem, obdaření vysokou kreativitou. Zimní disharmonie se ale týká i ostatních typů a všech jejich kombinací.

Všeobecně, jednoduše a stručně řečeno: Do harmonie nás v zimě vrátí pravidelné konzumování toho, co prospívá typu Váta. Kvalitní, přírodně pěstovaná a nechemizovaná potrava, dobře uvařená a mimořádně výživná.  

Doporučené potraviny
V zimě se zvyšuje trávicí oheň, agni a lidé pociťují větší hlad. Strava podle Ájurvédy by teď měla být slaná, sladká a kyselá. Jíst bychom měli hodně rýže, vařené pšenice a ovesných vloček. Vhodné jsou teplé polévky a omáčky, bílé maso, vejce a ryby (Ájurvéda je ale hlavně vegetariánská a nemá tudíž ráda živočišné potraviny, protože je v nich zakódováno utrpení a negace zabíjeného zvířete. Maso průmyslově vyráběné navíc obsahuje množství škodlivých pesticidů, hormonů a antibiotik).

Doporučují se mléčné výrobky – Indové milují bílé smetanové jogurty, neodstředěné mléko, přepuštěné máslo ghí. Můžeme se tím inspirovat! A mají také rádi sladká jídla – v zimě by se mělo podle Ájurvédy sladit především  medem. Nic se ale nesmí přehánět! V chladu bychom měli pít teplé nápoje, hlavně teplou vodu s čerstvě vymačkaným citronem a horký čaj Váta. Studená jídla a nápoje jsou zakázané! Takže zapomeneme na tepelně neupravované zeleninové saláty, které jsme měli tak rádi v létě. Nepochutnáváme si pokud možno ani na nejrůznějších lahůdkách, chipsech a sušenkách. Nahradit je můžeme ořechy, mandlemi a semínky – a daleko více nám prospějí! V zimě také zavrhneme košťálovou zeleninu, lilek, papriky, rajčata a brambory. Z obilnin teď nejíme žito (např. žitný chléb), ječmen (kroupy a krupky), kukuřici, proso (jáhly) a pohanku. Prostě každá doba si žádá své a měli bychom to respektovat!  

Důležité zásady
- Nestravujeme se ve spěchu, jídlu věnujeme patřičnou péči a čas. 
- Doporučuje se větší snídaně, třeba ovesná kaše s teplým neodstředěným mlékem a čaj Váta.
- Při jídle se raději nemá pít nebo jen málo, doušek teplé vody mezi sousty. Větší množství tekutiny méně než 1 hodinu před nebo po jídle ředí trávicí šťávy s enzymy a zhoršuje trávicí proces.
- Hlavní jídlo by nemělo obsahovat více než tři složky. Správné kombinace zabrání tvorbě toxinů (ama) a podpoří trávení.
- Nekombinujme dvě jídla bohatá na bílkoviny – vejce s luštěninami (hrášek v salátu se nesnese s majonézou), mléčné výrobky s masem atd.
- Vejce se také nesnáší s brambory, ryba se nemá kombinovat s mlékem, sýrem ani jogurtem. Takže, máme-li se rádi, překvalifikujeme i štědrovečerní menu a bramborový salát uděláme bez brambor i bez majonézy, natož bez vajec natvrdo. Ale i bez jogurtu. Stačí kořenová zelenina, hrášek, pár kapek citronu (nebo ještě raději trochu jablečného octu) a panenský olej.
- Ovoce místního původu (to cizokrajné není v zimě v našich podmínkách vhodné) se nemá kombinovat s ničím, má se jíst samostatně a na lačný žaludek – a další potraviny můžeme jíst až po jeho strávení, tj. po půl hodině až hodině.
- V malém množství používáme pálivé koření, posilující Pittu.
- Čerstvá petrželová nebo cibulová nať či pažitka je vhodná i pro zimní Vátu.  A vždy bychom měli za jídlo vděčně poděkovat jako za velký dar.  

Vařme vždy s láskou
Kuchyně se v Ájurvédě považuje za svatostánek. Do jídla, které upravujeme, přenášíme své city a duševní rozpoložení, můžeme do něj vkládat část své duše a vesmírnou energii! Pokud ale nejsme v pohodě, necítíme se dobře, jsme vyčerpaní nebo nás něco rozčiluje (těch možností je spousta), vkládáme své negace do pokrmu, který vaříme. A všichni, kteří toto jídlo pak konzumují, přijímají do sebe i jeho negativní energii. Naštěstí to funguje i naopak. Emoce totiž hrají při vaření velmi důležitou roli. Není nad jídlo, které vám uvaří milovaná bytost s láskou. Přípravou pokrmu s láskou také zároveň očišťujeme jídlo od negativních energií, které mohlo získat cestou k nám – a takové jídlo pak dokonce dokáže léčit! Jídlo může být skutečně účinný lék – ale musí se to umět! I nakupovat by se mělo s láskou a bez negativních emocí.

Všechno kolem jídla by se mělo odehrávat v klidu a míru, bez nervování. A obzvláště o Vánocích i po nich bychom měli v sobě pěstovat láskyplnost, vstřícnost, mírumilovnost a pohodu. A zdravá prostá jídla pak mohou mít půvab nejnáročnějších opulentních lahůdek! Ájurvéda nám v tom může být velice nápomocna.  

Váta čaj
Po čtvrt lžičce nastrouhaného čerstvého zázvoru, mletého kardamonu a mleté skořice zalijeme šálkem vařící vody, několik minut necháme louhovat a osladíme medem.  

 

Natalie K. Faitlová pro portál i60

Zdravá strava životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%