Jak přežít vánoční šílenství? Tady je pár tipů
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak přežít vánoční šílenství? Tady je pár tipů

7. 12. 2017

Předvánoční šílenství je v plném proudu. Mnozí obchodníci nás válcují reklamou už nějaký ten pátek a stále přitvrzují. Do klidných Vánoc, které si vzájemně přejeme, je hodně daleko. Jak tento podivný čas přežít?

1. Smiřme se s tím, že třeba jednou budou obchodníci dávat na pult figurky Mikulášů, vánoční kolekce a svetry s motivy sněhuláků už v srpnu. Vývoj předvánoční nakupovací mánie k tomu směřuje. Protože, kdyby lidé vánoční zboží nekupovali hned, jak se v říjnu a listopadu dostane do prodejen, obchodníci by ho tam příští rok určitě nedávali. Ale jestliže všechny ty hlouposti shrábneme hned začátkem listopadu, počítejme s tím, že příští rok tam budou v říjnu, další rok v září a že jednou do Vánoc přejdeme plynule s koncem prázdnin. Takže se nad vánočními stromky v říjnu nerozčilujme, máme na nich svůj podíl.

2. Sdělme příbuzným, přátelům, zkrátka všem, od kterých hrozí, že se nám chystají pořídit nějaký vánoční dárek, co bychom si přáli. Ne, není to nevkusné ani neslušné. Je to praktické. Je nejvyšší čas přestat si hrát na radost z překvapení z papučí, zástěr a kuchyňského náčiní. Proč se nikdo nepodivuje nad tím, že děti dospělým přesně říkají, co by chtěly pod stromeček? Vždyď dětičky dokonce píší Ježíškovi přesný seznam svých přání, aby rodiče, babičky a dědové přesně věděli, co koupit a jak se o nákupy podělit. Proč by takový seznam přání nemohla napsat dětem a vnukům třeba babička? Zkusme to udělat právě letos poprvé. A zavčasu, už v listopadu, aby mezitím rodina nevymyslela něco originálnějšího. Třeba ty papuče nebu zástěru.

3. Užijme si možnosti. Konečně si učiňme jasno, jak tento podivný předvánoční čas chceme strávit. Jestli nám dělá radost obíhat osvětlená a vyzdobená nákupní centra, obíhejme se. Jestli se nám tyhle chrámy konzumu protiví, vyhýbejme se jim. Je to totiž jen na nás. Skvělé je, že máme volbu. Co bychom dříve dali za to, kdybychom si mohli takhle vybírat. Vzpomínáte na dobu, kdy prodavačky před vánoci dávaly italské svetříky takzvaně pod pultem jenom svým známým a my kupovali pod stromeček ne to, co bychom chtěli, ale to, co právě bylo?

4. Nebojme se tmy. Tento čas má své kouzlo. Nikdy v roce není tak brzy tma. Nebojme se jí. Vyražme si na procházku osvětleným městem, vypadá jinak než ve dne. Koukejme do výloh, do oken, dejme si kafe nebo čaj v kavárně, ve které jsme ještě nikdy nebyli. Starší lidé často říkají, že mají po tmě, večer obavy chodit ven. Teď je tma už v pět hodin, kdy jsou ještě města plná lidí, takže není důvod brát ji jako nepřítele.

5. Plánujme. Vánoce mnoho lidí spojuje se stresem, chaosem a spoustou příprav. Pokud patříme mezi ty, kteří si na svá bedra berou nákupy, úklid, pečení, vaření, udělejme si letos konečně přesné plány práce a hlavně je dodržme. Jestliže chceme péct pro rodinu deset druhů cukroví, opravdu to půjde lépe s přesným plánem, který den co uděláme. Nikdo není zvědavý na utrápenou a unavenou babičku, která každý rok před Vánocemi hlásí rodině, jak toho má hodně a jak jí nikdo nepomáhá.

Šestý tip na to, jak tenhle čas letos prožít, si může vytvořit každý sám. Možností, jak si předvánoční období udělat hezké, je mnoho, ať už jde o naplánování si koncertu, setkání s přáteli nebo prostě rozhodnutí, že letos před Vánoci nehneme ani prstem.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%