Vejce v centru pozornosti
Ilustrační foto: pixabay.com

Vejce v centru pozornosti

20. 10. 2017

Jsou zatracovaná i milovaná. V minulosti běžná, nyní hojně diskutovaná. Kvůli dobrému či špatnému vlivu na zdraví, kvůli zvyšující se ceně. Zkrátka, z vajec se stalo celospolečenské téma.

Není to tak dávno, kdy svět podlehl dojmu, že vejce patří mezi zdraví nebezpečné potraviny. Kdo je jedl, byl považován za nezodpovědného hazardéra, jehož cholesterol stoupá do závratných výšin. Pak šup, změna, výživoví poradci začali mluvit o tom, že vejce jsou naopak zdraví prospěšná. Faktem je, že většina lidí si bez nich život nedovede představit, ať už jde o ty, kteří rádi dortíky či řízky smažené v trojobalu nebo o vyznavače zdravého životního stylu, kteří si na tvrdo uvařená vejce přidávají do salátů.

Za loňský rok jsme jich my Češi snědli přes dvě miliardy sedm set šedesát sedm milionů kusů. Jde o údaj Českomoravské drůbežářské unie a ta má odhad, že letos jejich spotřeba stoupne na více než dvě miliardy osm set čtyřicet milionů. Zkrátka, právě žijeme v době, kdy jsou vejce v kurzu. Ovšem nákup vajec je čím dál větší dobrodružství, zejména pro ty, kteří by rádi kupovali vejce z českých chovů a zajímá je jejich kvalita.

„Zákazníci se v posledních letech čím dál více zajímají o zemi původu vajec,“ říká Martin Prokop, autor projektu Z farmy domů, který se snaží propagovat přirozený způsob stravování a zamezit plýtvání potravinami. „Současná legislativa je pro spotřebitele matoucí, umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika nemusí pocházet z Česka. Za zemi původu se totiž považuje ta země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, za tu se považuje i balení. Orientaci, odkud vejce skutečně pochází, usnadňuje kód vytištěný přímo na skořápce, ten ale spousta lidí nedokáže rozluštit,“ vysvětluje.

Dobrodružství se zvyšuje i tím, že nákup vajec nyní zpravidla přináší i další překvapení, čím dál  vyšší cenu. Zatímco loni byla průměrná cenu za jedno vejce 2,84 koruny, letos je to 3,33 koruny a prý to rozhodně není strop. „V nejbližší době cena vajec poroste,“ tvrdí Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. „Růst ceny ovlivňuje řada faktorů, zejména nižší stav nosnic a cena vajec v Evropě, která stoupá už od konce minulého roku. Opomenout nelze ani obchodní řetězce, které s narůstající poptávkou vejce zdražují,“ doplnila.

Další nástraha. Je to vejce kvalitní, zdravé, není v něm nějaká zakázaná zdraví škodlivá látka? Tuto otázku si lidé dříve nekladli. Pak vyšla na veřejnost řada afér a zákazník má před sebou další dobrodružství, vybrat si to správné vejce. To pěkně žluťoučké, od slepičky, která měla hezký život. Tak nějak si to představujeme.

„Češi se pomalu odvracejí od velkochovů, dávají přednost drobným producentům. Původ opět prozrazuje vyražený kód. První číslice zákazníkovi napoví, odkud vejce pochází. Čím nižší číslice, tím humánnější chov. Pokud zákazník nechce kupovat vajíčka z klecových chovů, měl by se vyhnout těm, která mají jako první v natištěném kódu číslici 3. Ani vejce označená číslem 2 nevznikala za příliš příznivých podmínek. Dvojka značí vejce z halového chovu, kde jsou v obrovské hale, zpravidla bez oken, tisíce slepic na podestýlce. Naopak jednička na začátku značí volný chov, nula ekologický chov. Nulová a jedničková vejce bývají dražší,“ vysvětluje Martin Prokop.

Ano, je to věda a to se teprve dostáváme k tomu, že se v poslední době některá vejce ukázala být přímo zdraví škodlivá. A to když vyšlo najevo, že některá dovážená vejce obsahují nebezpečný pesticid fipronil. „Byl nalezen pouze ve vejcích nakoupených v zahraničí. Doporučujeme proto, aby zákazníci dávali přednost českým výrobcům vajec,“ připomíná Gabriela Dlouhá.

Jenže, další nástraha. Co když je vejce z velkochovu více kontrolováno a je tam větší předpoklad zdravotní nezávadnosti než vejce od paní, která má pár slepic a nikdo neví, v jaké jsou zdravotní kondici? I to je otázka, kterou si milovníci vajíček nyní kladou. Situace je taková, že chov je povinen registrovat každý, kdo má více než 350 slepic. Obdrží registrační číslo a to je pak součástí značení na skořápce. Jeho vejce jsou pak pravidelně kontrolována stejně jako ta z velkochovů. Ovšem koupit si pár vajíček od sousedky, která chová slepice pro vlastní potřebu, je něco jiného a právě tuto variantu nyní mnoho lidí považuje za ideální. 

Je to odraz celkové touhy čím dál více lidí vracet se k přirozenému způsobu stravování. Konzumace vajec do něj patří. Lidé je v minulosti jedli běžně, to jen my jsme si prošli vlnou strachu, že vajíčko k snídani způsobí našemu organismu mnoho zlého. Teď, když jsme se zase uklidnili, si tedy pro změnu užíváme dobu, kdy se z vajec pomalu stává luxusní a žádané zboží. Ale tak to prostě je, že se společnost zmítá v různých módních vlnách.

Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%