Smutné říjnové ráno
Ilustrační foto: pixabay.com

Smutné říjnové ráno

21. 10. 2017

Smutné ráno není to nejsmutnější, kdy máma píše, že si Pán Bůh tátu vzal. Je to typicky sychravé podzimní ráno, kdy se jemný déšť mísí s jemnou mlhou. Kdy vlhké, drobné listí bříz a osik padá k zemi a lepí se na přední okna aut. Kdy se od kol předjížděných náklaďáků odlepuje jemný film bláta a spolu s tím listím překáží stěračům v hladkém klouzání po okenní ploše. Je to ráno, kdy s definitivní platností vstáváte do tmy, a těšíte se, že vám změna času posune ručičky hodin dozadu. Venku ještě svítí pouliční osvětlení a neumí z přírody vymáčknout to úžasné zbarvení krajiny, jako to dokáže polední slunce. Místnosti nejsou ještě vyhřáté na teplotu pohody a oči si pomalu začínají přivykat na žluté světlo náhle rozsvícené žárovky.

A pak najednou přijde zlom. Do krbových kamen se otevřenou škvírkou prodere vzduch a pověstné jazyky ohně začnou chroupat začouzenou černotu skleněných dvířek. Nostalgické praskání dřeva a teplo rychle se šířící do místnosti dodají tomu pošmournému ránu úplně jiný nádech. A jako v létě člověka nabíjí slunce nebo moře, tak ta energie šířící se od kamen nabíjí i mě. Dostávám chuť na kávu nebo čaj a také na práci. Člověk by nevěřil, jak velký obrat dokáže udělat světlo, teplo a naděje, že odpolední slunce mě provede krásnou, chladnou podzimní krajinou, ze které se budu vracet do tepla rodinného krbu.

Ke štrůdlu z kupovaného listového těsta a vlastních červavých biojablek, k ohřátým zbytkům od oběda a k televizi, která stále něco reprízuje a někdy se mi trefí i do nálady. K časopisům s nevyluštěnou křížovkou a k pasiánsu, kterým si po vzoru své babičky a posléze maminky ráda v teple krátím čas. A taky si tím tak trochu cvičím mozek. Ten totiž celý podzimní den odpočíval. Kopíruje přírodu a zdá se, že se také připravuje k zimnímu spánku.

A pak se připravuji k tomu skutečnému spánku, protože se těším i na to další smutné ráno (nesmí být to nejsmutnější), které je se svojí nostalgií tak krásné.

Mám totiž ráda rána v jakékoliv podobě.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%