Quo vado civis? (Kam kráčíš, občane?)
Foto: archiv autorky

Quo vado civis? (Kam kráčíš, občane?)

4. 10. 2017

Předvolební šílenství vrcholí. Politici všech možných politických stran se rozpomněli na to, že bez voličů si asi teplá místečka neudrží, a ať chceme, nebo nechceme, začali nás oblažovat svojí všudypřítomností. Ráno se na nás servilně culí na různých reklamních panelech, vystrkují své fotoshopem vylepšené tváře na billboardech u silnice, a večer v nejsledovanějším čase všech televizních stanic nám slibují, jak se budeme mít dobře, když zvolíme právě tu jejich jedinou, sociálně cítící a spravedlivou stranu.

Ráno při cestě do kanceláře jsem v přízemí u poštovních schránek narazila na roznašečku letáků, právě když přeplňovala moji schránku předvolebními letáky. Nic neobvyklého, kdyby na mé schránce nebylo obřími písmeny napsáno: “Nevhazujte reklamy.“ Protestovala jsem, ale roznašečka byla neoblomná. Předvolební letáky se do schránek dát musí i odmítačům, já do toho nemám co mluvit. (takhle to sice neřekla, ale z té informace mi to prostě takhle vyplynulo). Kromě toho, že jsem se dozvěděla, že patřím do kategorie „odmítačů“, zapřemýšlela jsem, proč už nemohu rozhodovat ani o své poštovní schránce, a jak je mým zvykem, snažila jsem se přijít této záležitosti na kloub.

Zatelefonovala jsem na poštu příslušné pracovnici, která má na starosti úsek doručování a dostala jsem následující vysvětlení.

Přestože mám na své schránce zřetelnou informaci, že si nepřeji vhazování  reklamních letáků, je nutné rozlišit, zda se jedná o reklamu, nebo informační materiál. Pokud je zakázka podána a zaplacena jako „informační materiál“, je nutné ji doručit. Pochopila jsem, že když  se mi přes mé upozornění objeví ve schránce leták, má to svůj důvod. Není to leták, je to „informační materiál“ Není nic, co by český člověk nedokázal obejít !

Jenže já si prostě nepřeji, aby mi schránku přeplňovaly předvolební letáky, jde to vůbec zařídit ? Je to jednoduché. Je nutné opatřit schránku nápisem  "Nevhazujte informační letáky".

Jdu na to. Ale počkat - co když tím informačním letákem bude sdělení, že nám nepoteče voda, a já se to nedozvím ?!  Tak jinak. DORUČOVÁNÍ  INFORMAČNÍHO MATERIÁLU SE POVOLUJE S VÝJIMKOU PŘEDVOLEBNÍCH LETÁKů A OBCHODNÍCH NABÍDEK FIREM

A je to. Ještě bych tam mohla napsat  "Šetřte naše lesy", ale už není kam, schránka je popsaná odshora dolů.

Když jsem si poradila s tímto zapeklitým případem, poradím si i s nadcházejícími volbami. Vážení politici, jednou za čtyři roky se nalézám opět v popředí vašeho zájmu a hodlám si to náležitě užít.  Nebudu volit ty z vás, kteří se předhánějí ve slibech, co mi všechno  dají. Žádný dar není zadarmo. Minimálně obdarovaného zavazuje.  Moji přízeň budou mít ty politické strany, které mi slíbí, že mi nic nevezmou. Ať už se jedná o peníze, osobní svobodu, iluze, nebo lidskou důstojnost. K tomu, abych se rozhodla, nepotřebuji vaše pracně a za mé daně vyrobené plakáty, letáky, které „musím“ bezpodmínečně strpět ve své poštovní schránce, k tomu mi stačí vaše webové stránky, a hlavně vaše konkrétní postoje v průběhu minulého volebního období. Od nesmiřitelnosti politických priorit přes následné sbratření ve stylu „padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina“ až po závěrečnou hru na četníky a zloděje.

Jsem plnoletý, zcela příčetný a plnohodnotný volič, schopný sám  si rozhodnout nejen o tom, co chce nebo nechce mít ve své poštovní schránce, ale i o daleko  závažnějších záležitostech a jevech.  A přeji si, aby naši zemi řídili politici, kteří budou respektovat moje potřeby, moji vůli, budou si vážit mé práce, nebudou slušné, pracovité a poctivé lidi označovat za zloděje, budou ctít zákony a soudit všechny podle stejného práva. A pro lidi s odlišným názorem nebo sociálním postavením nebudou mít hanlivá označení, ať už je to parazit, odmítač, nebo  třeba  výraz důchodce, vyslovený s patřičným despektem.   

Jdu do toho, tentokrát už to nezvorám.

  

 https://youtu.be/otDHLECbAQw

 

 

  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.