Růže šípková je nabitá vitamíny a minerály
FOTO: autorka

Růže šípková je nabitá vitamíny a minerály

2. 10. 2017

Je to nádherný keř, který je zdobný od jara do zimy, a to díky krásným květům a poutavým červeným plodům. Plody jsou velmi dobrým zdrojem vitaminů, minerálů a od nepaměti se využívá pro posílení imunity.

V lidovém názvosloví se růži šípkové říká jednoduše šípek, divoká nebo také planá růže. Dorůstá až do třímetrových, bohatě větvených keřů s ostrými ostny. Je rozšířená po celé Evropě, vyjma severských zemí. Nachází se rovněž v severní Africe a západní Asií.

Plně vyzrálé souplodí – nazývané šípky, se sbírají v září a říjnu. Při sběru je potřeba dávat pozor, aby šípky byly plně zbarvené, nepoškozené. Pokud se vydáte za šípkovými keři, tak u nás je nejčastěji najdete na suchých slunných stráních, mezích a lesních okrajích a kolem prosluněných lesních cest. Když se rozhodnete k tomu, že si šípky nasbíráte sami, tak si vyberte krásný den, abyste si užili příjemný čas v přírodě na slunných stráních. Keře těchto růží jsou často jako nedobytná trnitá koule, která nám to své vitamínové bohatství nechce dát jen tak snadno. Ruce bývají plné trnů a škrábanců J tak alespoň počasí ať vám dělá při sběru radost.

Plody je potřeba co nejdříve po sběru řádně usušit. Pokud budete používat umělé teplo, tak by teplota neměla přesahovat 50-55 stupňů Celsia. Skladovat se musí dobře uzavřené na suchém chladném místě. Neměli bychom je přechovávat déle než do nové šípkové sezóny, takže 1 rok.

Správně usušené šípky mají oranžové až tmavohnědě červené zabarvení a nasládlou ovocnou vůni. Nejdůležitější zdraví prospěšné složky: vysoké množství vitamínů C, vitamín A, B1, B2, K, P, karotenoidy, třísloviny, kyselina nikotinová, pektin, organické kyselina (citronovou, jablečnou a další), riboflavin, železo, fosfor, vápník, draslík, hořčík, cukry a jiné. Kromě posílení imunity má velmi dobré účinky při revmatismu, dně, potížích močového měchýře, zažívání. Silný antioxidant. Příklady využití šípků:

Čaje
Sušené šípky jsou součástí celé řady bylinných i ovocných čajových směsí. Výtečný je i samostatný jednodruhový šípkový čaj. Můžeme popíjet i ve větším množství. Je močopudný. Nejvhodnějším způsobem přípravy šípkového čaje je vyluhování zhruba 10g rozdrcených šípků v půl litru studené vody zhruba 1 hodinu, poté přivést k varu a nechat 15 až 20 minut před slitím přikryté vyluhovat. Vhodnější je, když se použije nádoba z varného skla nebo smaltovaná. Možno přisladit například medem. Skvělou variantu šípkového čaje například můžete získat například tak, že přidáte pár kousku koření hřebíčku, skořice. Tímto zvýšíte protizánětlivé účinky, které má již šípek samotný.

Marmeláda a sirup
Pro přípravu marmelád můžeme využít i plody, které již přešly mrazem a jsou rozměklé. Plody rozvaříme ve vodě, propasírujeme přes husté sítko, přidáme cukr a zahustíme na potřebnou konzistenci. Šípky obsahují dostatečné množství pektinu a kyseliny, takže vznikne velmi lahodná marmeláda, případně sirup.

Drcené plody
Dobře usušené plody zbavené vnitřních jadérek růže šípkové můžeme pomlít na mlýnku, pomocí sítka oddělit hrubší části od jemných. Hrubší namleté části použijeme při přípravě čaje a jemně namletý prášek uskladníme v dobře uzavřené doze a používáme například zamícháním 1/2 čajové lžičky do jogurtů, případně můžeme zamíchat do sklenice vlažné nebo teplé vody a vypít.

Další možnosti využití
Šípkový ocet – vhodný do zeleninových i ovocných salátu
Šípkový olej – povzbuzuje trávení a peristaltiku střev, je vynikající na pleť
Šípkový likér, víno, šípky v rumu

Jak vidíte, je celá řada důvodů, proč si udělat výlet do přírody a nasbírat si plody této divoké růže.

 

Šárka Laštovičková pro portál i60

 

 

 

 

bylinky zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%