Psí inteligence. Pozor na ni!
Ilustrační foto: pixabay.com

Psí inteligence. Pozor na ni!

26. 9. 2017

V poslední době se často objevují různé žebříčky psích plemen podle stupně inteligence. A naopak žebříčky těch takzvaně hloupých. Jenže pozor, záleží na tom, co si kdo pod pojmem psí inteligence představuje. Ale hlavně, nesrovnávejme inteligenci psí s tou lidskou, což bohužel děláme.

Už je z toho zavedené klišé. Border kolie, německý ovčák, pudl, zlatý retrívr, dobrman. Ti jsou zpravidla řazeni mezi nejinteligentnější psí plemena. Naopak nejhůře dopadají: afghánský chrt, basenji, buldok, čau-čau, barzoj. Za tímto žebříčkem si stojí i uznávaný expert na psí duši, vědec Stanley Coren, autor mnoha populárně naučných bestsellerů o psech. Zároveň však zdůrazňuje, že jeho žebříček se věnuje pouze jedné stránce psí inteligence. A to té, jak jsou psi schopni reagovat na lidské příkazy, jak rychle se jim snaží rozumět a jak spolehlivě je potom plní. „Ale pozor, přiznejme si, že jde jen o jednu z mnoha stránek psí inteligence, navíc tu nejvíce orientovanou na člověka,“ vysvětluje. A v tom je potíž. Kdo se na problém nedívá do hloubky, zbytečně nálepkuje psy na chytré a hloupé a šeredně se přitom mýlí.

„Tento seznam je velmi lidský orientovaný. Tohle je seznam schopností tréninku, ne inteligence samotné,“ reagoval na Corenovu práci uznávaný etolog Frans de Waal. A tak, bohužel dochází k situacím, kdy si někdo koupí pudla jen proto, že se dočetl, že je inteligentní. Ale pak si zoufá, že ta potvůrka jedna neposlouchá, dělá si co chce. „Problém je v tom, že mnohdy nevíme, co si pod pojmem psí inteligence představit. Co to vlastně je? To, jak plní naše příkazy nebo naopak to, že je svobodomyslný a byl by schopný přežít, kdyby se ocitl ve volné přírodě?“ říká cvičitel psů Václav Tomšovský.     

Běž si pro míček sám    
Typickou ukázkou nepochopení toho, čemu říkáme inteligence u psů, je plemeno afghánský chrt. Nádherný vznešený pes s dlouhými chlupy bývá označován za málo inteligentního, protože prostě nebere lidské povely. Zkrátka, není to dychtivý pudlík čekající, až majitel hodí míček, aby ho mohl bleskurychle přinést. Pudlíka taková hra baví, afghánec ji má takzvaně na háku. Kdyby mohl mluvit, možná by řekl: Běhej si s tím míčkem, člověče sám, když chceš, ale nechápu, proč bych to měl dělat já. Na a jsme u jádra problému. Je proto méně inteligentní? Co když je to právě naopak?

“Klademe na psy čím dál větší nároky,“ říká cvičitelka psů a majitelka psí školy a hotelu Magdalena Šimečková. „Oni se perfektně přizpůsobili životu s námi, ale my po nich chceme čím dál více. Dítě strčí hlavu do psí boudy, pes ho kousne a my se zlobíme na toho psa, ne na dítě. Ale pes se choval tak, jak je pro něj přirozené, zlobit bychom se měli na dítě nebo spíš na sebe, že jsme to dopustili. Často slyším, že lidé říkají, že pes by se měl snést s dětmi, očekávají, že si s nimi bude hrát. Psi zpravidla malé děti moc nemusejí. A není vůči nim příliš fér očekávat, že snesou, že je malé děti budou tahat za uši nebo jim strkat prstíky do očí. Když ale pes kousne, zlobíme se na něj, máme pocit, že je zlý. Zapomínáme na to, co je pro psy přirozené, čím dál více jim vnucujeme to, co považujeme za správné my,“ upozorňuje.    

Pozor na polidšťování  
Majitele a milovníky psů zpravidla všechny nové informace týkající se psího uvažování a chování velmi zajímají a baví. Takže podobné žebříčky jsou žádané a hojně čtené. Stejně jako knihy o takzvaně podivuhodných až nadpřirozených vlastnostech a schopnostech psů. Až je budeme zase někdy číst, zamysleme se nad tím, zda nakolik i v těchto textech hraje roli současné polidšťování psů. Zda je nemilujeme už tolik, že na ně klademe přehnané nároky. Zda se nechováme jako ctižádostiví rodiče, kteří se rozhodli, že z Pepíčka bude pan doktor, i když má čtyřky a ve škole mu doporučují spíše učiliště pro zedníky.

Téměř každé psí plemeno je v něčem odlišné, právě proto jich ostatně lidé časem vyšlechtili tak hodně a šlechtí stále další. Každý by si měl uvědomit, co od svého pejska očekává, jaký životní styl je schopen mu poskytnout a zda je právě pro zvolené plemeno vhodný. Vybírat však životního parťáka podle žebříčků inteligence je zrádné. Jejich odpůrci v této souvislosti používají citát Alberta Einsteina, který rozhodně nebyl zastáncem měření inteligence, byť svá slova myslel v souvislosti s lidmi. Řekl: „Každý je génius, ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude žít celý svůj život s vědomím, že je neschopná.“

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(4.7 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%