Jídlo a spánek. Jak spolu souvisí?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jídlo a spánek. Jak spolu souvisí?

20. 8. 2017

Na internetu a v časopisech najdeme záplavy rad a tipů na jídlo, díky kterému budeme lépe usínat. Nespavost je totiž něco jako epidemie. Šíří se, trápí čím dál více lidí. Ale kéž by to bylo tak jednoduché, že stačí sníst to či ono a usneme jako miminka. Většina rad je nesmyslná.  

Pijte před spaním mléko, bude se vám lépe usínat. To snad někdy slyšel každý. Neexistuje však žádná vědecká studie, která by prokázala mezi mlékem a spánkem jednoznačnou souvislost. Mnozí psychologové však mají vysvětlení, odkud se tato všeobecně vžitá rada vzala. Mléko v mnoha lidech vyvolává pocity, jaké měli v dětství. Dětem se dávalo mléko na spaní. Takže může jít o něco jako placebo efekt: tolikrát jsme slyšeli, že se po mléku lépe spí, že tomu věříme a skutečně usneme. Přinutíme sami sebe usnout. Podobně prý to máme například se zvykem brát si na spaní lžičku medu. Není jediná studie prokazující, že by med měl na spánek vliv. Vliv bude mít akorát tak na to, že poněkud přibereme, protože sladkosti na noc fakt nejsou to pravé.

Na druhou stranu, mléko obsahuje látku tryptofan, která v procesu usínání hraje roli. Z ní lidský organismus získává serotonin a melatonin, tedy hormony, který vyvolávají dobrý pocit, klid, pohodu. Melatonin reguluje biorytmy a na tom, jak dobře či špatně spíme, má velký podíl. Takže se zdá vše být jednoduché: vybereme si potraviny, které tryptofan obsahují a bude dobře. Jenže když něco vypadá jednoduše, zpravidla to jednoduché není. Ovlivnit tyto látky v těle přímo pomocí stravy je obtížné. Zpravidla působí, protože jsou na ně vázány další látky. Zkrátka, jde o složitý proces odehrávající se v lidském organismu, do kterého se nedá zasáhnout jen tím, že sníme to či ono.  

Místo spánku tloustnutí  
„Problémem je, že potraviny, které jsou doporučovány s tím, že mají vliv na kvalitu spánku, často obsahují mnoho kalorií, a proto nejsou na večer vhodné,“ upozorňuje výživová specialistka Václava Kunová. Příkladem jsou právě jídla, která některé teorie doporučují kvůli obsahu už zmíněného tryptofanu. Za ty bývají označovány vejce, mléčné výrobky, mandle, ořechy. Takže pár mandlí na noc samozřejmě není nic proti ničemu, ale dát si každý večer celý sáček oříšků a k tomu tučný smetanový jogurt, efektem zřejmě bude, že budeme přibírat a spánek bude stejně stále mizerný. Tryptofan obsahují také ryby, ale například také banány.„Jenže to neznamená, že když má někdo před spaním hlad a dá si několik banánů, udělá pro své tělo a spánek dobře. Naopak, banány mají hodně kalorií,“ dodává Václava Kunová.

Otázky, co jíst před spaním, často dostává i lékařka Kateřina Cajthamlová známá z televizních pořadů, ve kterých lidem radila, jak změnit k lepšímu životní styl. Tvrdí, že dobrý spánek je důležitý pro hubnutí, pro to, abychom se udržovali v dobré kondici. „To, co sníme před tím, než jdeme spát, je velmi podstatné,“ říká. „Když si dáme těžké, špatně stravitelné jídlo, spánek si narušíme. Ale stejně si ho narušíme, když se najíme dlouho před tím, než ulehneme do postele a pak hlady nemůžeme usnout. Spánek je přitom velmi důležitý pro ty, kteří se snaží hubnout. Bez kvalitního spánku se hubnout nedá, je pro hubnutí nutný. A s tím souvisí úprava stravování ve večerních hodinách,“ vysvětluje.

Doporučuje zeleninu, ale ne fazole, hrášek, mrkev, kukuřici. Doporučuje i sýry, tvaroh, jogurt, ale vše lehce stravitelné, ne tučné. A jednoznačně odmítá to, co si většina z nás s večerním posezením před spaním spojuje: mlsání sladkostí, brambůrků, tyčinek, různých křupek. I ty, které se tváří podle obalu zdravě a jsou s různými bylinkami nebo názvy jako je bio či racio, do stravování před spaním nepatří.    

Sklenka na noc? Ne!  
Všichni odborníci na výživu se shodují: největší mýtus je ten, že se dobře usíná po alkoholu. No ano, usíná se dobře, ale to, že tělo pak ve spánku alkohol odbourává, spánek velmi narušuje. Snad každý, kdo uléhá po nějaké té sklence, má zkušenost, že se pak v noci probudí a problém s nespavostí je tu zase. Kvalitní spánek je totiž pouze ten nepřerušovaný.

Nárůst spotřeby prášků na spaní je v Česku za posledních deset let třicetiprocentní. Pro mnohé se stalo slupnutí prášku běžnou věcí před ulehnutím do postele. V této souvislosti se lékaři shodují, že úprava jídelníčku je jistě lepší cesta než výprava pro další dávku do lékárny. Zároveň však není dobré věřit všem těm radám, které se nám snaží vsugerovat, že když sníme banán a zapijeme ho mlékem, budeme spát jako nemluvňata. Mnohem důležitější je hlídat si čas, kdy před spaním jíme.

Výživoví poradci se shodují, že když si dáme tři hodiny před spaním lehký zeleninový salát s kuřecím či krůtím masem, je to to ideální poslední jídlo. A kdo je zvyklý jíst lehká kvalitní jídla v malých dávkách celý den, zpravidla pak nemá večer vlčí hlad, který ho nutí vyplenit lednici. Ten mívají lidé, kteří za celý den zhltli jen jednu bagetu, jejich tělo potřebuje živiny, a tak si pak v jedenáct v noci vytáhnou z mrazničky pizzu nebo si ohřejí zbytek svíčkové z neděle.

Čím je člověk starší, tím častěji nespavostí trpí. Takže to stojí za pokus vysledovat, jestli nějaká z častých rad pomáhá nebo jde jen o naprosté nesmysly. A na tom, že některým metodám věříme, přestože nejsou vědecky podloženy, v tomto případě není nic špatného. Když máme pocit, že se nám spí dobře po mléku, dejme si ho. Stejně tak po banánu, když podlehneme představě, že je v něm látka, která spánku svědčí. Jde je o to, abychom v té snaze dopřát si ty spánku příznivé látky do sebe ve skutečnosti nedostávali jen kalorie. Ale to už je na každém z nás, aby slepě nevěřil radám z internetu, ale spíše četl názory lékařů, kteří se této problematice věnují.

spánek Zdravá strava
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%