Jídla, po kterých zkrásníme
Ilustrační foto: ingimage.com

Jídla, po kterých zkrásníme

8. 6. 2017

Zní to jako hloupý reklamní slogan, ale jde o pravdivé tvrzení: Po určitém jídle jsme krásnější. Přesněji, máme výrazně lepší pleť.

Snad každý někdy prožívá období, kdy sám pozoruje, že vypadá lépe či hůře. Zkrátka, někdy je pleť čistější, zářivější, bez rozšířených pórů, červených žilek. Jindy si naopak člověk při pohledu do zrcadla pomyslí: No, jo, stárnu, lepší už to nebude. Jenže lepší to být může. Právě na kůži často vidíme, že uvnitř těla není vše v pořádku. Přesněji, že mu nedodáváme to nejlepší.

„Měla jsem klientku s velmi špatnou pletí. Zajímavé bylo, že šlo o dámu po padesátce a přitom se jí dělaly pupínky jako puberťačce,“ říká Monika Novotná, kosmetička z Ostravy. „Bylo mi jasné, že tak mastná pleť naznačuje, že ta paní moc zdravě nejí. Jinak však o sebe velmi pečovala, chodila každý týden ke kadeřnici, nechávala si dělat umělé nehty, já jí dělala nejrůznější masky a čištění pleti. Nedalo mi to a ptala jsem se jí, jak se stravuje, že by to mohlo mít na pleť vliv. Tvrdila, že se stravuje normálně. Pak z ní vylezlo, že za normální považuje tři kostky cukru do čaje i kávy, to několikrát denně. Pila k tomu další sladké nápoje, hodně solila, často dělala smažená jídla. Stačilo, že si naordinovala týden, kdy se nedotkla sladkého a pila jen zeleninové a ovocné šťávy a pleť se jí výrazně zlepšila,“ vysvětluje.

Stojí to za pokus. Každý, kdo má potíže s pletí, by měl zkusit změnit jídelní zvyklosti. Třeba jen na dva, tři týdny. A možná by se pak divil. Lékaři se shodují, že právě jídlo má na pleť velmi výrazný vliv. Například Asociace amerických kardiologů vydala zprávu, podle které tisíc pět set miligramů sodíku denně prokazatelně vede k vysokému krevnímu tlaku, který oslabuje kůži a snižuje tvorbu kolagenu. A to jsou přesně ty faktory, které způsobují tvorbu vrásek. Přitom se jedná o dávku soli, kterou často přijímáme denně běžně. Kvůli tomu prý také máme s přibývajícími léty pocit, že se oči zmenšují, jsou zapadlé, víčka nateklá. Řešení je snadné: Místo soli se naučit používat koření a bylinky.

Jenže ani s kořením se to nemá přehánět. „Omezení tučných a kořeněných jídel se velmi často projeví právě lepším stavem pleti,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová. „A nezapomínejme, že na pleti se časem projeví to, jak se o ni celý život staráme. Teď nemám na mysli jen to, jak se stravujeme a zda ji správně čistíme, ale i to, jak často a dlouho jsme ji celý život vystavovali na slunci,“ podotýká.

Nejčastěji je ale špatná pleť projevem toho, že jíme příliš sladkého, tučného a pijeme příliš alkoholu. Mnoho dam vyššího věku, které si často dopřávají pár sklenek vína, časem pozoruje, že mají rozšířené žilky a póry.

„Dlouho jsem si to odmítala přiznat, protože mám moc ráda víno a společnost,“ vypráví osmapadesátiletá Radka. „Jenže po každém pěkném posezení s kamarádkami nebo grilovačce s přáteli jsem byla ráno opuchlá a zdálo se mi, že mám výraznější červené žilky ve tváři. A ty byly výraznější a výraznější. Naordinovala jsem si dva měsíce bez alkoholu a tučných jídel. Ta změna je neuvěřitelná. Dokonce se mě kamarádka ptala, jestli jsem si něco byla udělat s pletí, že se mi tak výrazně zlepšila,“ říká.

Takže, pokud si někdo není jistý tím, že jeho stravovací návyky patří k těm správným, a zároveň má pocit, že jeho pleť je rok od roku méně pěkná, je v té správné fázi pro experiment. Na čas vyřadit alkohol, přestat smažit, nejíst čokoládu a uzeniny. Do jídelníčku naopak zařadit tyto potraviny, které dermatologové označují za takzvané pleťové záchranáře: ořechy, dýňová a slunečnicová semínka, sýr cottage, rakytník, řepu, avokádo, ryby. A k tomu čistou vodu nebo zelené či bylinkové čaje.

Za pokus to stojí, protože právě nespokojenost s pletí v obličeji často vede k nespokojenostem dalším, kterými si pak zbytečně kazíme život.

Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%