Příliš mnoho ovoce škodí
Ilustrační foto: pixabay.com

Příliš mnoho ovoce škodí

30. 5. 2017

Jíte hodně ovoce? Přemáháte se, abyste ho snědli co nejvíce, protože chcete udržovat zdravý životní styl? Paradoxně si tím škodíte. Už to totiž se snahou nacpat do sebe co nejvíce vitamínů poněkud přeháníme.  

Obrovskou módou se stalo smoothie. Zjednodušeně řečeno, rozmixované ovoce či zelenina. Jeho kouzlo je v tom, že se do jedné sklenky dostane co nejvíce vitamínů. Sníst každý den pět jablek, pět mrkví, půlku řepy, pět pomerančů a mísu čerstvých špenátových listů je nemožné nebo jde o obrovské přemáhání se. Ale když se to všechno pěkně rozmixuje, vznikne z toho tekutina, která se dá bez problémů za dopoledne vypít. A nás hřeje pocit, že jsme do sebe dostali gigantickou dávku vitamínů.

Dělá to tak čím dál více lidí. Na smoothie jedou malé děti, kterým se tak rodiče snaží dodat zdravou stravu. Jednou na něm i starší lidé, kteří podlehli dojmu, že když do sebe denně dostanou kila ovoce a zeleniny, prodlouží si život v dobré kondici. Jako v jiných oblastech i v této poněkud zapomínáme na starou dobrou střední cestu.

„Měl jsem klienta, který se díky ovoci vyjedl až na sto padesát kilogramů. Konzumoval ho zkrátka hodně,“ říká výživový poradce Petr Havlíček. „Ale nebyla to vina ovoce, ale toho nezřízeného jedlíka. Ona ho totiž denně snědl až šest kilo. Je třeba si uvědomit, že ovoce je zdrojem dobře využitelné energie, musí tedy nějakým způsobem zapadat do konceptu našeho energetického a živinového příjmu,“ dodává. Na současnou posedlost jíst co nejvíce ovoce a pokud možno exotického se dívá s nadhledem. „Setkávám se s otázkami, kdy je vhodné ovoce jíst, zda jen dopoledne, či odpoledne, zda je možné jíst ovoce večer. Příliš ty otázky nechápu. Copak lidé, když dříve šli a utrhli si ze stromu jablko nebo hrušku, přemýšleli, kolik je hodin a zda je mohou sníst?“ uvádí.

Lékaři se shodují, že je ideální dát si denně dvě porce ovoce, ale pokud možno takového, které vyrostlo v oblasti, kde se nacházíme. Takže čerstvého. Je poněkud zbytečné mixovat si v létě kiwi, papáju, ananas a mango, když právě dozrávají borůvky, maliny či jahody a máme možnost si je v okolí utrhnout či koupit od místních pěstitelů. Naopak v zimě, kdy přirozeně rostoucí ovoce v našich zeměpisných šířkách není, je čas na smoothie, tedy třeba mix citrusových plodů, abychom si vitamíny doplnili. Ale každopádně bychom měli mít na paměti, že ovoce obsahuje cukry. Takže když si někdo dá denně kilo jahod a k tomu tři  banány rozhodně se nemůže divit, že nehubne, ba stále přibírá.

„Denně jsem si dopoledne i odpoledne dělala smoothie, přesto jsem přibírala na váze více, než v době, kdy jsem se zdravou stravou nezabývala,“ vypráví pětapadesátiletá Ilona z Ostravy. Byla zoufalá. Vyřadila ze svého jídelníčku čokoládu, přestala péct skvělé sladkosti, kterými byla vyhlášená. Přesto stále tloustla. Až když zašla k výživové poradkyni a popsala jí svůj jídelníček, dozvěděla se, že ty hromady ovoce, které do sebe dostává, mají na její váhu stejný vliv jako by si dala denně tabulku čokolády nebo po obědě kus dortu. „Teď si mixuju jedno smoothie denně, výhradně ze sezónního místního ovoce. Nebo si třeba mixuju špenátové listy, šťovík, kapustu. Mám přísun vitamínů, ale už to nepřeháním a klidně si dám párkrát do týdne kousek čokolády nebo kousek štrůdlu.  Začala jsem s rychlou chůzí, omezila jsem uzeniny a hubnu. Takže já si tím ovocem vlastně dodávala kila,“ shrnuje.

„Problém bývá poměrně často i s tím, že lidé pijí mezi jednotlivými jídly ovocné šťávy a džusy, tedy nápoje s obsahem cukru, ale myslí si, že tím dělají něco pro své zdraví,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. „Jenže tak porušují pravidlo, že by mezi jednotlivými jídly měla být pětihodinová pauza bez různých pochoutek, svačinek. Jen tak má tělo dostatek času na trávicí a metabolické procesy a hladina krevního cukru může opět klesnout. Teprve pak je organismus opět připraven zužitkovat další živiny, které dostane,“ připomíná.

Takže až do sebe budeme mezi obědem a svačinou ládovat pěkně rozmixované ovocné smoothie a pak mezi  svačinou a večeří ovocný džus, vzpomeňme si, že i co se týká vitamínů, existuje už zmíněná zlatá střední cesta.

Zdravá strava
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%