Foto

Markety budou značit
regionální potraviny

16. 8. 2012

Hypermarkety slíbily, že se zapojí do nového projektu zaměřeného na podporu prodeje regionálních produktů, na kterém se dohodlo ministerstvo zemědělství se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR. Obchodníci by podle této dohody měli na svých regálech označovat produkty vyrobené v těch regionech, v nichž se nachází prodejna. Nápis "Z našeho kraje" má doplnit logo, o jehož podobě se ještě jedná. Někteří obchodníci s podporou projektu váhají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními řetězci.

"Společnost Ahold tento projekt na podporu regionálních potravin velmi vítá a zapojí se do něj všechny prodejny Albert. Nyní pracujeme na značení těchto potravin, které bude umístěno přímo na regálech," sdělila dnes ČTK mluvčí 280 supermarketů a hypermarketů Albert Judita Urbánková.

Do projektu se zapojí také družstevní prodejny COOP či obchodní řetězec Tesco, který už označování regionálních produktů testuje v obchodním domě My v Praze. "Věříme, že se nové značení setká se zájmem zákazníků, kteří stále více preferují zboží českého původu, a usnadní jim výběr kvalitních domácích potravin," uvedla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Zájem projevily i supermarkety Billa, které české a regionální potraviny už delší dobu označují. "Před časem jsme začali pro usnadnění orientace zákazníků v našich obchodech využívat speciální cedulky umístěné v regálech, kterými je upozorňujeme na produkty vyrobené a vyprodukované v Česku. Na produkty vyloženě lokálního charakteru bychom podle naší představy mohli upozorňovat podobně," řekla mluvčí společnosti Gabriela Bechynská. Regionální potraviny z vlastní iniciativy označují také hypermarkety Globus, které nyní připravují jejich nové značení.

Rezervovaně se k novému projektu staví diskontní prodejny Lidl. "Zatím jsme neměli možnost se s projektem blíže seznámit, proto je předčasné zvažovat naše případné zapojení," sdělila ČTK mluvčí Lidl ČR Lucie Borovičková. Podobně se vyjádřil mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl. "S naší společností tato iniciativa zatím nebyla konkrétně komunikována," uvedl Šperl. Kaufland na téma spolupráce s regionálními výrobci a dodavateli jedná se SOCR i ministerstvem zemědělství, dodal.

Poptávka části nakupujících po místních produktech v poslední době roste. Obchodníci proto začínají na tento trend reagovat a menší regionální dodavatele, které donedávna přehlíželi, sami vyhledávat. "Jsme připraveni usnadnit menším výrobcům podmínky vstupu do všech typů prodejních míst," uvedl prezident SOCR Zdeněk Juračka.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody zájmu o lokální potraviny patří jejich větší čerstvost proti produktům dováženým zdaleka. O zvýšené poptávce po místních výpěstcích a potravinářských výrobcích svědčí také úspěch farmářských trhů.

hypermarket nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.