Práce v seniorském věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Práce v seniorském věku

19. 2. 2017

Za pět let dvojnásobně přibylo lidí ve věku mezi šedesáti a šedesáti čtyřmi roky, kteří pracují. A čím jsou lidé vzdělanější, tím pracují déle. O práci v seniorském věku je naše další Téma týdne. Opět nám můžete psát své zkušenosti s prací v penzi či naopak o marné snaze sehnat práci nebo přivýdělek. Nejzajímavější příspěvek oceníme.

Český statistický úřad zveřejnil jasně hovořící čísla. Zatímco v roce 2000 tvořili pracující lidé v této věkové kategorii 17 procent všech českých zaměstnaných, v roce 2015 už 34 procent. Přibývá i ještě starších lidí, kteří pracují. V roce 2000 tvořili pracující lidé ve věku nad pětašedesát čtyři procenta zaměstnaných, v roce 2015 už 5,6 procent.

Podíl zaměstnaných mužů jak ve věku mezi šedesáti a čtyřiašedesáti, tak ve věku pozdějším nad pětašedesát je vždy vyšší než u žen, to je vidět v celém průběhu let 2000 až 2015,“ říká Jitka Řezníčková z Českého statistického úřadu. „Třídy, v nichž je věková kategorie šedesát a více let zastoupena nejvíce, jsou zákonodárci a řídící pracovníci, ti tvoří dvanáct procent. Dále pracovníci ve službách a prodeji spolu se specialisty, ti tvoří deset procent. Nejnižší zastoupení mají třídy technických a odborných pracovníků, to znamená úředníků, řemeslníků, opravářů a obsluh strojů a zařízení,“ uvádí.
 
Je to jasné, údaje statistiků potvrzují to, na co si často lidé vyššího věku často stěžují. Mluví se o tom, že je hodně volných míst, že firmy musejí přivážet pracovníky ze zahraničí. A souběžně s tím roste armáda nezaměstnaných ve věku nad padesát. Jenže jde především o lidi, kteří byli zvyklí pracovat manuálně, v dělnických profesích. A na ty jim už nezbývá sil nebo jim to zdravotní stav nedovoluje. Naopak lidé, kteří se živí takzvaně hlavou, mají ve vyšším věku možností uplatnění více.
 
Statistiky mluví jasně: K nejvyššímu nárůstu došlo u specialistů, z 535 tisíc lidí na 764 lidí. Naopak o třetinu klesla zaměstnanost seniorů v zemědělství, lesnictví, rybářství. Snížil se i počet seniorů, kteří pracují jako řemeslníci či opraváři i těch, kteří se živí jako pomocí a nekvalifikovaní dělníci. Takže na řečech, že o zaměstnávání seniorů není zájem, je i není něco pravdy. Kdo má co nabídnout, přesněji je specialistou v určitém oboru, má budoucnosti i ve věku kolem pětašedesátky.

 

aktivní senioři práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.