Titanic
FOTO: archiv autorky

Titanic

10. 2. 2017

Zkáza Titanicu je téma, které inspirovalo mnoho umělců k vytvoření jejich děl. Uvedené téma se objevilo na Brodwayi ve formě muzikálu, i  v několika filmech. My dnes známe asi nejvíce oskarový film Titanic s Cate Blanchett a Leonardem DiCapriem v hlavních rolích  a se slavným soundtrackem v podání Celine Dion  "My heart will go on "

Není však příliš známo, že toto téma oslovilo autorskou dvojici Bohuslav Ondráček a Zdeněk Borovec k vytvoření první české rockové opery. Stalo se malým zázrakem, že v době nejhlubší totality se podařilo dát dohromady kvalitní muzikanty, zpěváky , a vytvořit nadčasové hudební dílo. Natáčelo se v r. 1976 v Mozarteu, s orchestrem Josefa Vobruby si zazpívali - namátkově E. Pilarová, Věra Špinarová, Petra Janů. Lešek Semelka, Miloš Kopecký, sbor Lubomíra Pánka.

Ráda bych vás pomocí ukázek provedla celou operou.

Známý děj není příliš obměňován, Titanic vyplouvá s velkou slávou na moře, na palubě cestující první třídy, kapela vyhrává, v podpalubí cestují chudí dělníci snažící se dostat do Ameriky. Několik příběhů  lásky a nenávisti, akcentovány sociální rozdíly (úlitba bohům).

Glory: