Dýňový kompot
FOTO: autorka

Dýňový kompot

13. 11. 2016

V naší rodině jsou velmi oblíbené dýňové kompoty, které milují naši nejmenší (od tří let) až po mého tátu (79), proto se každý rok snažím sehnat pěknou dýni a kompoty vyrobit. Letos mám již splněno. 

Dýňový kompot:

3 kg čisté dýně

0,75 kg cukru

1.5 l vody

3 lžičky kyseliny citronové

3-4 lžičky ananasového aroma

lze dochutit i rumovým aroma

pár hřebířčků a kousek polámané skořice celé

1 pomeranč

 

Postup prací:

Dýni si nakrájíme na menší proužky, vydlabeme, oloupeme slupku a navážíme 3 kg čisté dužiny. Tu pokrájíme na kostičky a namočíme do vody s kyselinou citronovou. Když je vše nakrájené, přidáme cukr, voňavé aroma, skořici a hřebíček a nastrouháme z půlky pomeranče kůru, kterou rovněž přidáme do mísy s dýní a vymačkáme z této půlky šťávu. Druhou půlku si nakrájíme na kolečka i s kůrou, ale necháme stranou. Takto se vše nechá alespoň 2 hodiny uležet.  

Potom dáme do velkého hrnce, přidáme plátky pomeranče, aby ještě pustily šťávu a chuť, a vaříme do sklovata. Já tedy raději ochutnám, a když se mi zdá dýně na skus dobrá, tak vypínám.

Naplníme do skleniček, navrch dám vždy kousek pomeranče. Sterilizujeme 20 min při 85 stupních.

 Pak skleničky otočím a nechám vychladnout.

 Kdyby to šlo, dala bych vám ochutnat. Takto upravená dýně nemá nic společného s dýňovým kompotem, jaký nám podávali ve školních jídelnách k obědu. Je to neskutečná mňaminka.

Přeji všem úspěšné zavařování.

P.S. z jedné dávky (3 kg dýně) uděláte cca 8 sklenic kompotu.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.