Pobaltské republiky a Petrohrad
FOTO: autor

Pobaltské republiky a Petrohrad

8. 10. 2016

Letos 12. srpna jsme absolvovali s CK Kotur poznávací desetidenní zájezd do pobaltských republik a krásného Petrohradu. Odjíždělo se z Prahy na Hradec Králové, Pardubice, Náchod, Klodsko, Wroclaw atd. My nastoupili jako poslední v polském Klodsku. Cesta rychle ubíhala a brzo jsme se octli na hranici s Litvou. Tu jsme projeli a naše prohlídka začala v hlavním městě Lotyšska Rize. Riga má asi 702 tisíc obyvatel. Je zapsána na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V Rize jsme strávili celý den prohlídkou historického centra města.

Po přenocování v Rize jsme vyjeli na další poznání. Navštívili jsme hlavní město Estonska Tallin. Estonsko je nejsevernější země pobaltských republik. Má 1 316 000 obyvatel. Estonsko je parlamentní republika. Tak jako v Lotyšsku, jsme převážnou část prohlídky strávili na starém městě. Estonsko je pěkná země a celkem i čistá. Po dalším přenocování v Tallinu jsme vyjeli na hranici s Ruskem.

Na Ruskou hranici Narva – Ivangorod jsme dorazili kolem 11 hodiny. Před námi čekalo pět dalších autobusů z různých zemí. My se dostali na řadu po pěti hodinách.  Rusové byli přísní, ale vstřícní. Žádné problémy. Jeli jsme přímo do Petrohradu na ubytování. Po ubytování jsme ještě vyjeli na prohlídku města. Petrohrad má kolem 6 miliónů obyvatel. Přivítal nás petrohradský déšť. Podle ruské průvodkyně, která nám byla k dispozici, návštěva Petrohradu se doporučuje v měsíci červnu a červenci, kdy je slunečno. A nebo v zimě. Náš průvodce znal Petrohrad dokonale. Znal každou ulici, každou významnou budovu, že jsme žasli. V Petrohradu jsme strávili čtyři dny a ty byly opravdu vytížené prohlídkou historických a významných míst. Nejkrásnější byla návštěva Petrodvorců. Je to skvost. Klidně můžu prohlásit, že jsou krásnější než francouzské Versailles. To se týká i Carskoje Sela.

Dále prohlídka Carskoje Sela s prohlídkou Jantarové komnaty. Nádhera (jedině ta se nesmí fotit).  To se musí vidět. Petropavlovská pevnost, chrám sv. Petra a Pavla, katedrála sv. Izáka, Aurora, chrám Vzkříšení Krista a mnoho dalších krásných míst.

Lidé tu jsou přátelští, milí, usměvaví a hlavně ochotní poradit. Z Ruska máme velmi, ale opravdu velmi dobrý pocit. Škoda jen, že mezi námi Slovany platí vízový styk. Návštěvu bych klidně konal častěji i do přímořských letovisek.  Z Petrohradu jsme vyjeli na hranici s Lotyšskem. Lotyšsko jsme projeli a navštívili poslední pobaltskou zemi, a to je Litva.

Hlavní město Vilnius. Počet obyvatel kolem 540 tisíc. Litva jako jediná z pobaltských republik je křesťanská země. I tady ve Vilniusu jsme si prohlídli město. Po prohlídce jsme vešli do tržní haly. Tady jste nakoupili, co libo, na jednom místě. Od domácího špeku, klobás, zeleniny a ovoce, kaviáru po textil, obuv atd. Hlavně se tady dalo perfektně domluvit. Všichni mluví polsky.

 

cestování
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%