Správné jídlo pro vyšší věk. Existuje?
Ilustrační foto: ingimage.com

Správné jídlo pro vyšší věk. Existuje?

5. 10. 2016

Ze všech stran teď slyšíme: Jezte často po malých dávkách. Noste si všude sebou jídlo v krabičkách. Stále něco uždibujte, nesmíte mít pocit hladu. To je ten správný způsob boje proti tloustnutí. Toto se stalo mantrou pro všechny, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet slušnou postavu. Jenže, jak už to bývá, i tento trend skrývá spoustu nesmyslných tvrzení.

Jednašedesátiletá Zlatuše z Prahy se vypravila poprvé v životě k výživovému poradci. „Nechtěla jsem spadnout do dalších diet, jak jsem to celý život dělala, a tak jsem se rozhodla, že si nechám vypracovat správný jídelníček a budu ho striktně dodržovat. Jenže mi to nejde,“ vysvětluje.  Problém je v tom, že poradce jí nutí, aby jedla až sedmkrát denně.  „Po snídani si mám dát dopoledne jogurt nebo ovoce, pak oběd, pak odpolední svačinku, mezitím mi doporučuje zobat ořechy, pak večeři, po ní ještě ovoce.  Když to spočítám, vlastně bych měla pořád jíst nějaké miniaturní porce něčeho. Jenže já jsem zvyklá mít pořádnou snídani, pořádný oběd a pak lehkou večeři. Když se do sebe snažím dostávat tu nakrájenou papriku, tu jogurt, tu hrst ořechů, necítím se dobře,“ říká.

Pravidlo jezte často v malých dávkách se šíří jako mor.  V poslední době je považováno za to jediné správné. „Je to typická ukázka nového trendu, říkáme mu uždibování,“ vysvětluje Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, jedna z nejuznávanějších českých odbornic na boj s obezitou. „Lidé si nechávají namluvit, že je správné stále něco zobat, jíst neustále po malých dávkách. Z jejich životů vymizely snídaně, obědy, večeře, místo toho sebou nosí spoustu krabiček a stále něco uždibují. Jenže každému vyhovuje něco jiného,“ tvrdí.  Setkala se s případem, kdy jednomu muži výživový poradce namluvil, že musí jíst co dvě hodiny. „Pán otevřel kufřík, měl v něm plno krabiček s jídlem a byl nešťastný, protože mu tento způsob stravování vůbec nevyhovoval. Někomu vyhovuje jíst pětkrát denně, někomu třikrát, ale striktně trvat na neustálém uždibování není nic jiného než módní trend,“ dodává.

Zejména ve vyšším věku by si člověk měl dávat pozor na radikální změny ve způsobu stravování.  „Byl jsem celý život zvyklý na teplé obědy, ale manželka najednou začala dělat v poledne častěji saláty,“ vypráví sedmašedesátiletý Radek. „Oba jsme se rozhodli, že se začneme stravovat zdravěji než dříve. Takže máme jednou týdně k obědu rybu, jednou týdně maso a po zbývající dny saláty. Mám po nich obrovský hlad, takže se pak celé odpoledne dojídám ovocem. Myslel  jsem, jak zdravě jím, ale lékařka mi řekla, že mám v poslední době zvýšenou hladinu cukru. Prý právě z toho nadbytku ovoce a džusů, kterými zaháním hlad. To mě přímo šokovalo,“ říká.

Je to tak, právě nadměrná konzumace ovoce a džusů nám dostává do těl více cukrů, než je zdrávo. Takže si sice nedáme k odpolední kávě koláček či štrůdl, ale jsme byli zvyklí, ale ono to vyjde stejně, když do sebe místo toho naládujeme takzvané super zdravé smoothie, tedy šťávu a dřeň vytlačenou z ovoce obsahujícího hodně cukru. 

Problém spočívá navíc v tom, že starší generace na současný trend neustálého uždibování není zvyklá.  Mnozí lidé byli celý život zvyklí pořádně snídat, obědvat. Večer pak někdo jedl více, někdo méně, ale obědy bývalý zpravidla teplé a vydatné.  Když sedmdesátník zvyklý na guláše a svíčkovou najednou bude jíst měsíc v poledne jen salát, může to jeho zdraví více ublížit než prospět.  Odborníci na správnou výživu se shodují: 

Právě ve vyšším věku je třeba dávat si pozor na radikální změny jídelníčku a životního stylu. Takže je samozřejmě skvělé, když si místo salámu budeme dávat kvalitní sýr a zeleninu, když přestaneme brambory polévat louží mastnoty, a když místo bílých rohlíků budeme jíst kvalitní celozrnný chléb a když si místo svíčkové dáme rybu připravenou v páře. Ale vynechat obědy a místo nich zobat celý den nakrájenou papriku, jablka a suchary, není správná cesta.

Řada mladých lidí sice věří, že je, ale nechme je v tom a řiďme se především  signály, které nám dává naše tělo. Protože ono už nás za ta léta, co s ním žijeme, zná dobře.

jídlo Zdravá strava
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%