Náš tip: Seznamte se s langury
FOTO: ZOO Chleby

Náš tip: Seznamte se s langury

30. 9. 2016

V Zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku se usídlila unikátní skupinka nových obyvatel. Jde o langury duk, kterým se říká nejkrásnější opice světa. V Česku dosud k vidění nebyly. 

„ZOO Chleby teď vlastní skupinku langurů jako jediná mimo Asii, po jednom zvířeti má jen Zoo ve Filadelfii v USA a Kolínská Zoo v Německu,“ vysvětluje Marina Vančatová, primatoložka.  

V sobotu 1. října od 14 hodin tam bude nová expozice slavnostně otevřena a tři langurové duk se představí veřejnosti. Takže se jedná o příležitost naplánovat si do této nepříliš známé Zoo Chleby na Nymbursku nějaký ten výlet. Důvodů je víc, expozice tam mají pěkné, ale langurové by se mohli stát jedním z hlavních taháků.

„Langur duk je obecně považován za nejkrásnějšího primáta planety, jeho název ve vietnamštině by se dal přeložit jako langur hrající barvami, v angličtině je často nazýván costumed ape, tedy oblečená opice. To vystihuje jeho extravagantní vzhled, asi nejlépe černo-stříbrné triko a černé rukavice s bílými manžetatmi, bílé kraťasy, kaštanově červené punčochy, černé ponožky, černá čapka a bílý límec,“ popisuje Marina Vančatová, světově uznávaná odbornice na primáty. Když k tomu přidáme, že langurové jsou mistři pohybu  a říká se jim vzdušní specialisté, je jasné, že výlet do této Zoo by se měl stát jedním z plánů na tento podzim.

naše tipy příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%