Masada: jeden z největších symbolů státu Izrael
FOTO: autorka

Masada: jeden z největších symbolů státu Izrael

13. 8. 2016

Jeden  z největších symbolů státu Izrael je pevnost Masada. Pevnost jsem navštívila celkem 4x, protože jen jedna návštěva mně nestačila. Při poslední loňské návštěvě jsem si znovu připomenula celou tragédii, která se v pevnosti Masada odehrála a  ovlivnila na dobu dvou tisíc let  celý židovský národ. V roce 1981 byl o tragédii, která se odehrála, natočen ve spolupráci s USA film "Pevnost Masada"

Pevnost najdete na východním okraji Judské pouště v nadmořské výšce 440m. Leží nedaleko Mrtvého moře a byla postavena judským králem Herodesem Velikým asi v 1. století před Kristem. Od roku 2001 je zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví Unesco.

K pevnosti se dostanete celkem bez problémů po kvalitní silnici. K návštěvě pevnosti mají turisté dvě možnosti, a to buď vyjet na vrchol kabinovou lanovkou a nebo se vydat tzv. Hadí stezkou pěšky. Vždy všichni účastníci zájezdu zvolili lanovku, i když vstupné 25 dolarů někomu připadalo velké. Stoupání Hadí stezkou je poměrně náročné už vzhledem k 45 st. Celsia a na cestě není žádná možnost úkrytu ve stínu. Hodně turistů přecení své možnosti a pak jsou pomocí izraelských helikoptér zachraňováni.

Herodes Veliký, kterého Římané ustanovili králem celé Judeje, se proslavil výstavbou pevností. Jedna z nich je slavné Herodium u Jeruzaléma či pevnost v Jerichu. Král trpěl údajně stihomamem, že ho Židé zabijí, a tak, když objevil horu s plochým vrcholem, ze které je výhled do širokého okolí a na Mrtvé moře, rozhodl  se postavit zde opevnění. Masada se tak stala nejlépe chráněnou nedobytnou pevností v Judské poušti. Jediným jejím nedostatkem bylo, že v poušti se nenechází žádný pramen vody. Pevnost proto trvale zásobovaly zadržené deštové vody z říček, které se sváděly do obrovských cisteren. Zásoby vody byly tak velké, že bylo možné vybudovat i lázně.

Obavy Herodese Velikého se nakonec naplnily a Židé po zničení jeruzalémského chrámu v r. 70 n.l. obsadili Masadu. Jednalo se o skupinu  zélótů. tzv. radikálnější bojové skupiny židovských obyvatel, která byla vykázána z Jeruzaléma. Zélóti po dobu několika let vzdorovali římským legiím, které ale nakonec navršily u stometrové skalní stěny rampu. Pak zapálili hlavní bránu a pevnost dobyli. Zélóti spáchali hromadnou sebevraždu a Masada byla dobyta. Nakonec se našly jen dvě živé ženy, které příběh vyprávěly. 

Dlouhá léta pak byla Masada zapomenuta a informace o pevnosti jsou známé jen ze zápisků historika Josefa Flavia. Na své další obyvatelé čekala pevnost do 5. století, kdy zde bydleli křesťanští mniši. Ti ale byli vyhnáni Araby, a tak se opět Masada ponořila do pouštního spánku. Teprve v polovině 19. století zde začali archeologové nacházet různé památky původního židovského osídlení. Pod nejstarší synagogou byla nalezena i část Svitků od Mrtvého moře.

Masada symbolizuje odhodlání židovského národa, že je a bude svobodný ve své vlastní zemi. Nádherný výhled z vrcholu na Mrtvé moře a pohoří vzdáleného Jordánska mě vedlo k zamyšlení, zda někdy dojde k úplnému míru na Blízkém Východě.

Dnes je Masada symbolem svobodného židovského národa. Izraelští vojáci dnes při slavnostním skládání přísahy na Masadě slibují "Masada už nesmí nikdy padnout".

Pokud navštívíte stát Izrael, nenechte si ujít návštěvu pevnosti Masada. Její historie hodně vypovídá o judaismu.

Shalom

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.