Proč krásky neumí stárnout?
FOTO: Catherine Deneuve (Pinterest.com)

Proč krásky neumí stárnout?

27. 7. 2016

Karel Čapek řekl: Mladé dovede být každé tele, ale zestárnout, to je kumšt. V případě žen je to kumšt dvojnásobný. A pro ženy, které byly za mlada krásné, natož ještě slavné, je to úplně nejtěžší.

Když si projedeme zahraniční internetové stránky věnující se životu celebrit, je přetěžké najít herečku, která zestárla přirozeně. Bez botoxu, plastických operací a jiných procedur, které jsou viditelně patrné. V tom je totiž ten zásadní problém: Na většině z nich je vidět, že se nechaly nějak vylepšit a zpravidla to není k lepšímu.

Příkladem je francouzská herečka Catherine Deneuve. V šedesátých a sedmdesátých letech vedla žebříčky nejkrásnějších žen, nad jejím přirozeným půvabem žasli diváci v kinech po celém světě. Pak nastala fáze, kdy se z rozkošné blondýnky v miniskukních změnila v nádhernou ženu se stále stejným účesem a stylem, který přesně seděl k padesátnici, šedesátnici. Ale pak se něco stalo. Catherine evidentně podlehla touze zastavit čas a dnes zahraniční paparazzi škodolibě čekají, kdy se jim ji podaří zachytit, kterak s nepřirozeným výrazem ve tváří vyjde na veřejnost. Má podivně nafouklé tváře, plné rty a její obličej ztratil mimiku. Zahraniční časopisy se předhánějí ve srovnávání fotek ze současnosti a těch dřívějších a snaží se na nich najít jasné rozdíly. Přitom donedávna byla právě ona označována za příklad toho, že jde stárnout bez razantních zkrášlovacích zákroků.

Nedávno se do boje za přirozené stárnutí pustila další francouzská herečka Emmanuelle Béart. Není jí ještě ani padesát, ale už podlehla pocitu, že je třeba stárnutí zbrzdit. A lituje. "Rty jsem si nechala udělat, když mi nebylo ještě ani třicet a byla to zpackaná práce," řekla nedávno deníku Le Monde. A pokračovala: "Plastiky jsou vážná věc a nemusíte nutně předvídat všechny důsledky. Už vím, že jsem to prostě neměla dělat. Na druhé straně nevím, jak se dostanu přes další fáze středního věku a stáří. Stáří mě děsí, ale stejně mě děsí i myšlenky na další injekce či operace. Žijeme zkrátka v podivné době, ve které se přirozené stárnutí považuje za něco nepřirozeného a já tomu podléhám." Na její tváři je vidět, že se změnily nejen její rty, zkrátka vypadá tak nějak jinak, uměle. Přitom právě ona bývala označována za jednu z nejkrásnějších Francouzek.

A do třetice si dáme jednu dámu zábavnou. Je to maminka herce Sylvestra Stalloneho, Jackie. Tato Jackie prohlásila: "Ano, měla jsem plastiku. Přesněji, měla jsem jich hodně. Výsledkem je, že teď vypadám jako veverka s plnou tlamou ořechů."

Existují už i různé stránky na téma zpackané plastické operace, kam lidé ukládají fotky celebrit, které se proměnily k horšímu. Mezi jejich hvězdy patří například módní návrhářka Donatella Versace, herečka Melanie Griffith a zpěvačka Janet Jackson.

Toto všechno je velmi nefér k ženám, které se rozhodly zestárnout tak, že na nějaké ty úpravy kašlou. Příkladem je herečka Brigitt Bardot. Poslední fotky, na nichž se dala zvěčnit,  pocházejí z roku 2008 a vzápětí se ve společenských časopisech objevily jízlivé poznámky týkající se jejích vrásek. Na fotce bylo znát, že jich má hodně. A že hodně přibrala. A také, že si s módou moc neláme hlavu. Její účes zůstal stejný po celý život, jen zešedivěla, což je jí evidentně jedno. V tom je ten problém: Nikdo nenapsal, že je krásnou ukázkou toho, že cestu si volí každý sám. Že je jen a jen na každé ženě, jestli chce být vrásčitá a šedivá a tlustá nebo ne. Místo toho, aby byla povzbuzením pro dámy, které také preferují přirozenost, byla označena za nemožnou odpudivou bábu. Jenže taková ona není. Je zkrátka svá, nepodléhá většinovým trendům. Stará se o zvířata, bojuje proti jejich týrání a v tom našla smysl života. Žije si klidně v malém rybářském domku na okraji Středozemního moře. Dost možná je šťastnější, než její kolegyně, které teď přemýšlejí, jestli si rty nenechaly přifouknout moc nebo málo.

Které známé ženy podle vás dovedou stárnout přirozeně? Jsou mezi českými dámámi takové, které v tomto směru mohou být inspirací? A které to podle vás naopak se snahou zachovat věčné mládí přehánějí?

 

 

móda stárnutí
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%