Loučná - exkurze v elektrárně
FOTO: autorka

Loučná - exkurze v elektrárně

9. 6. 2016

Na poslední den pobytu v Loučné připravily Majka s Hankou exkurzi do elektrárny Dlouhé Stráně. Nástupním místem bylo lyžařské středisko Kouty, kam někteří dojeli vlakem, někteří autem.  Do začátku exkurze jsme měli asi dvě hodiny volna. Prošli jsme se kolem říčky Divoká Desná, navštívili pohádkový les, poseděli při kávičce či pivečku.

V 11.00 hodin jsme nasedli do autobusu, který nás zavezl do objektu elektrárny. V informačním centru nám průvodce vysvětlil princip elektrárny a zhlédli jsme dva filmy.  Elektrárna se nachází na říčce Divoká Desná a je řešena jako podzemní dílo a má dolní a horní nádrž. V době přebytku energie v síti se voda přečerpá z dolní nádrže do horní, umístěné v nadmořské výšce 1350 m, a ve špičkách se v turbinovém režimu vyrábí elektrický proud. Výkon elektrárny je přenášen venkovním vedením v délce 52 km do rozvodny v Krasíkově. Po opuštění informačního centra jsme se prošli tunelem do prostoru, kde jsou umístěny dvě turbíny, a zpět k autobusu. Ten nás odvezl k dolní nádrži, kde byla krátká zastávka na fotografování. A potom jsme vyjeli k horní nádrži, kde byla půlhodinová přestávka. Někdo stihl obejít celou nádrž, někdo fotil, někdo se kochal pohledy na masiv Jeseníků s horou Praděd, někdo se posilňoval v bufetu. Průvodce nám nabídl možnost vrátit se do Koutů na koloběžce. Z naší skupiny tuto možnost nikdo nevyužil. A ještě jedna osobní poznámka. Mám radost, že žiji v zemi, kde máme neskutečně šikovné odborníky, kteří dokázali takto obrovské vodní dílo umístit do krásné přírody Jeseníků.

Po návratu do Koutů nastala doba loučení. To bylo vřelých objetí a těch polibků. A všichni jsme si navzájem říkali, že se zase někdy a někde musíme setkat.

A úplně na závěr děkuji všem za milé přijetí, Majce a Hance za přípravu akce a íčku za to, že dává dohromady milé lidi. A nenechme se otrávit!

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.