My a čas
Ilustrační foto: ingimage.com

My a čas

1. 6. 2016

Říká se: Čas je neúprosný. Všeho do času. Čas jsou peníze. Nemáme čas.

Ono je to ještě horší: Čas si nemůžete pronajmout. Nemůžete ho vrátit zpátky. Nemůžete si ho uskladnit do zásoby.

A přesto je tady něco obrovsky spravedlivého: Všichni máme času stejně. Já stejně jako vy a jako americký prezident – 24 hodin denně. Jde jen o to, jak ho využíváme, co je pro nás důležitější. „Nemám čas“ neznamená nic jiného, než že ten čas sice mám jako každý, jen ho právě nechci využít pro účel, o kterém se právě hovoří. Je to vlastně jen otázka priorit – čemu dám v každém okamžiku přednost. Na tomhle ale nemusí být nic sobeckého. Kamarád říká, ať s ním jdu na pivo, ale já odpovídám, že nemám čas. Mám stejně tolik času jako on, ale chci jej věnovat něčemu jinému. Jdu vařit nemocné manželce polévku. Nebo je pro mě důležitější sedět a čučet před sebe směr bedna. Ale vážně: myslím si, že v pokročilejším věku vlastně není cennější dar než někomu věnovat kus svého vlastního času. Ten se mi totiž už nikdy nevrátí. Ať jsem ho promarnil nebo využil dobře nebo využil špatně, prostě uplynul.  

A mimochodem, jak svůj čas využíváte vy, přesněji, na jaké zájmy a záliby? Musím se přiznat, trošičku o tom i něco vím. Jak si jistě vzpomenete, stále probíhá celostátní anketa pro seniory, kterou jsme minulý měsíc spustili. Dotazování ještě nebylo ukončeno, proto zatím nemáme úplné výsledky. Ale díváme se do prvních 133 odpovědí. Které zájmy a záliby seniorů se zatím objevují nejčastěji? Tady jsou: 31x cestování, 27x zahrada, 15x fotografování, 15x turistika, 11x sport.

Z pohybově méně náročných činností se nejčastěji vyskytly 16x četba a 16x vaření. My samozřejmě nezpochybňujeme žádnou zálibu (není-li to konstrukce atomové bomby J ). Určitě hodnotná je čísi kombinace „kondiční sport, četba a tvůrčí psaní“ nebo „foťák, včely, kolo“. Nezvyklá a o to cennější je „zvukařina, sportovní střelba, společenské vědy“. A pozoruhodná je kombinace „zdraví, sex a hlídání vnoučat“. 

Kdo ještě anketní dotazník nevyplnil, klikněte na https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/padesatilety-a-senior/. Je to anonymní a pomůže to. Třeba se redakce rozhodne zřídit rubriku Naše zahrada nebo sportovní střelba (a třeba nerozhodne, to já nevím). 

Vím, že senioři běžně říkají: vždyť já teď vůbec nemám čas. Ono taky všechno trvá déle, že (jen to vstávání!) a taky si na náš čas dělá většinou nároky mnohačetná širší rodina. A taky to platí o těch, kteří mají mnoho zájmů a rozmanitých aktivit.

Proto končím aforismem, o jehož autorství nic nevím: Stárnutí je zlozvyk, na který nemá opravdu zaměstnaný člověk čas.

 

 

aktivní senioři anketa
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.