Jak být aktivní v každém věku
Ilustrační foto: Pixabay

Jak být aktivní v každém věku

17. 4. 2023

Přemýšlíte nad tím, jak se udržet fit a svěží? Jak člověk stárne, je těžké najít motivaci, ale to je velká chyba. Jakmile člověk přestane a propadne negativním pocitům, začne opravdu rapidně “stárnout”. V článku vám poradíme, co dělat, abyste se stále cítili dobře a spokojeně.

Zastavte úbytek svalové hmoty

Pohyb je základ. Jakmile tělo není aktivní, začne ochabovat. Svaly chvilkovou nečinnost vydrží, odpočinek je důležitý, ale z dlouhodobého hlediska si zaděláváte na bolest zad a případně i zbytečné navýšení hmotnosti. A čím je člověk starší, tím hůř se mu s nadměrnou váhou funguje.

Nemusíte hned uběhnout maraton nebo vylézt na místní horu, ale určitě nevynechávejte každodenní protažení, procházku nebo krátké cvičení doma. Jak ale vlastně cvičit? Dobrým způsobem je cvičení podle Youtube videa zapnutém na smart televizi, kterou má dnes doma už skoro každý.

V případě pěkného počasí se běžte podívat po okolí. Vytáhněte tenisky (pohodlné boty vyrábí značka Nike), batůžek a vydejte se vstříc městu. Chůze je pro tělo nejpřirozenější pohyb, což znamená, že se díky němu jednoduše udržíte fit i ve vysokém věku. Je jedno, jestli si vymyslíte cílovou destinaci nebo se půjdete prostě jen projít po okolí, hlavní je, že tělo rozhýbete.

Zaměstnejte hlavu

Když člověk vypadne z pracovního procesu, má tendenci zlenivět. Přestane tolik používat hlavu, usedne k televizi a postupně se propadá do nicoty. Lidský mozek je ale rád aktivní, takže mu tohle nicnedělání vůbec nevyhovuje.

Pořiďte si hlavolamy, sudoku nebo knihy pro trénink paměti. Křížovky jsou také dobré, ale po nějaké době se začnou opakovat, což znamená příliš malou výzvu. Proto si to udělejte pěkně různorodé a dejte mozku pořádně zabrat.

A úplně nejlepší je začít se učit nový jazyk. Pěkně pomalu, ale jistě. Upozorňujeme, že to sice nebude jednoduché, ale na druhou stranu se budete cítit opravdu dobře. Dnes existují studijní videa na Youtube, podcasty (poslech do ucha), aplikace, ale klidně si pořiďte klasickou papírovou učebnici.

Přeneste se pomocí knihy do jiného světa

Čtení je naprosto geniální aktivita. Je zábavná, rozmanitá a navíc nám pomáhá se uklidnit a přitom trénovat slovní zásobu, paměť, představivost a empatii.

Neexistuje jediný negativní vliv, který by na vás knihy měly. Studie opravdu naznačují, že se knihomolové umí mnohem lépe vcítit do ostatních, mají lepší kritické myšlení a více se soustředí.

Máte problém s malými písmeny? Pořiďte si čtečku. V té si můžete zvolit velikost i typ písma. Některé mají i podsvětlení, takže lze číst i v posteli. Navíc se nemusíte bát, že by vám obrazovka dráždila oči, jelikož technologie elektronického inkoustu kopíruje vlastnosti tradičního textu na papíře. Funguje na úplně jiném principu než telefony a počítače, do kterých byste před spaním vůbec neměli koukat.

Do čtečky lze nahrát stovky a tisícovky knih, dělat si poznámky, nahrát si slovník cizích slov a mnoho dalšího. A to vše v tak malém rozměru, že se vejde i do malé kabelky. Ideální na cesty nebo dovolenou.

2.jpg

Zůstat v obraze, ale zbytečně se nestresovat

Snažte se nedostat do stavu, kdy budete nadávat na vše, co nepochází z vašeho mládí. Doba se vyvíjí a to je naprosto přirozené. Každá generace má své nešvary a problémy a tak to bylo je a bude.

Mnohem lépe uděláte, když zůstanete nad věcí, svěží a otevření různým možnostem. Poznávejte nové kultury, poslechněte si moderní hudbu nebo si zapněte seriál, o kterém mluví vaše vnoučata. Zajímejte se o to, co je baví a naplňuje. Buďte zvídaví a zajímejte se o novinky a nebojte se jich.

Díky tomu, že si ponecháte otevřenou mysl, vlastně nikdy úplně nezestárnete, protože budete poznávat stále nové věci a získávat zbrusu nové informace. Na druhou stranu se ale nenechte zmanipulovat a nevěřte vše, co si na internetu přečtete. Někteří lidé mají tendenci stát se militantní a radikální. Od toho se držte dál.

Silné sociální vztahy prodlužují život

A poslední bod je sociální kontakt. Jakmile člověk zestárne, je jednoduché přestat komunikovat s kamarády a pociťovat, že je lepší být sám.

Tak to ale není. Různé studie ukazují, že je sociální kontakt naprosto nenahraditelný. Lidé, kteří si udržují přátelské vztahy, žijí delší a spokojenější životy. Vzájemná podpora, komunikace a obohacování dokáže dodat velkou míru motivace a energie.

Ozvěte se starým přátelům, najděte si nové na seznamce nebo oslovte vrstevníka a uvidíte, že vám i krátký rozhovor udělá dobře. 

 

 

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...