Kde domov můj: Praha nebo Radotín?
FOTO: autorka

Kde domov můj: Praha nebo Radotín?

31. 5. 2016

Nenechte se prosím zmást nadpisem téhle pozvánky. Ale opravdu si nevím rady se zadaným tématem. Domov jsou pro mě celé Čechy. Když se vracím letadlem z daleké ciziny a uzavřený prostor zaplní líbezné tóny z Mé vlasti, tajně pláču. Když přeletíme pohraniční hory, krajina dole se na mě začne najednou usmívat.

Jsem skutečně na rozpacích, kam vás pozvat. Bydlím v Praze. Celý život jsem přímo v centru pracovala. Ráda bych vás tedy provedla tajemnými zákoutími méně známých míst tohoto mystického města. Ale těch je tolik a hlavně už mě předběhli jiní mistři slova, jako třeba Jaroslav Seifert v knize Všecky krásy světa a mnozí další.

Proto zůstanu skromně na samém okraji Prahy, na levém břehu Berounky. Radotín nepatří zrovna k architektonicky zajímavým místům. Nenajdete tu ani památkově chráněné domy, ani nějaký hrad či zámek. Za mého dětství to byla vlastně taková průmyslová vesnice. Do Prahy to mělo hodně daleko. Přesto má Radotín co nabídnout.  

Je vklíněn do údolí, kudy podle pověstí uháněl Horymír na svém Šemíkovi do Neumětel. Možná něco pravdy na tom bude, ale Šemík prý zemřel hned pod Vyšehradem-tak nevím. Ovšem na skutečnou historickou tradici převážení korunovačních klenotů z Prahy na Karlštejn navazuje oblíbený Královský průvod. Zrovna příští sobotu se u nás Karel IV. se svou družinou zastaví.  Tak přijďte a nebudete litovat. (Dostanete se sem vlakem z Hlavního i Smíchovského nádraží, nebo autobusem č.244.)

Ať se vydáte z Radotína kterýmkoliv směrem, najdete malebnou krajinu, plnou lesů a zajímavých skalních útvarů. Při procházce Černou roklí můžete objevit zkameněliny, potkat třeba bezhlavého jezdce a nakonec dorazit pod obec Kosoř ke skalám ve tvaru sudů. Evropskou raritu. Mé vzpomínky také patří Slavičímu údolí, jarním rozkvetlým procházkám a zimnímu sáňkování. Cesta je tam sice trochu nesnadná, ale výsledek vás uchvátí.

Ovšem hlavním lákadlem se v poslední době stala Berounka (dříve Mže), kolem níž můžete projet po cyklostezce téměř z centra Prahy na kole. Procházka po vlastních je také příjemná. Minete pár hospůdek, Říční lázně (kde se točilo Rozmarné léto). Také tu máte možnost osvěžení znaveného těla v nechemicky upravené vodě nového Biotopu. Naproti potom, ve vyhlášeném malém gastronomickém ráji, dělají vynikající hamburgery. Je tam i hřiště na beach volejbal, na pétanque a pro děti. Doporučuji však termín mimo víkend.

Na významnou historickou budovu Radotína bych zapomněla. Gotický kostel Sv. Petra a Pavla, který stojí naproti staré budově školy a bloumá si v každém ročním období nad řekou.

Takové je dnes místo, kam mě přinesli před pětašedesáti lety z porodnice v Londýnské ulici a od té doby je to můj domov.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu…Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%