Kde domov můj: Západní Čechy
FOTO: autorka

Kde domov můj: Západní Čechy

16. 5. 2016

Přímo u nás v Toužimi toho moc k vidění není. Hodně zchátralý hrad, postupně opravovaná budova Panského pivovaru, kde mají hnízdo naši čápi, a tak říkám, že jim město a památkáři dělají hezké bydlení. A nakonec naše nové náměstí, které se mi líbí, ale mnoho lidí je s ním nespokojené.

Od nás vidíte na dva kopce, a to nejvyšší Třebouňský vrch (824 m.n.m.), kam vyrážíme každoročně 1. ledna na Novoroční výstup. A hned vedle se tyčí o něco nižší (780 m.n.m.) Prachometský kopec.

Ale z naší pozice stačí rozmyslet se, na kterou stranu pojedete a už 12 km odsud začínají překrásné a kouzelné památky, lesy, přírodní útvary a další pozoruhodnosti. Směr na Karlovy Vary - Bečov nad Teplou, zde najdete hrad, zámek s neuvěřitelnou cenností - Relikviářem sv. Maura, Bečovskou botanickou zahradou, muzeem, kostelem sv. Jiří, atd.

Z Bečova se prudkým stoupáním směrem na Novou Ves můžete vydat do obce Prameny, kde najdete národní přírodní památku Tři křížky a kolem se rozprostírající upolínové louky. Nádhera, která bere dech. Všude v tomto okolí také vyvěrá plno minerálních pramenů (například známá Magnesia).

Směrem na výpadovku Praha - Karlovy Vary musíte od nás dojet do Bochova. Malé městečko s pár obyvateli (asi 2 tis.) nabízí hned několik skvostů. Mezi ty nejhezčí patří hrad Hartenštejn, který je vidět snad ze všech stran, kudy přijíždíte do Bochova. Hrad se již dva roky opravuje a je nádherný. Z hradu je vidět schovaný mezi pěti lipami kostel sv. Jakuba, dále tu pak stojí Pomník obětem 1. světové války, a nakonec ještě na druhém vrchu, proti hradu Hartenštejn můžete navštívit Hladový vrch (Hungerberg). Městu nechybí ani kostel - sv. Jana Nepomuckého. Na tak malé město si myslím, že je tu k vidění víc než dost.

Vyrážíme na druhou stranu od Toužimi, kde můžete navštívit obec Štědrá, kde se postupně opravuje zámek stejného jména, pak Žlutice, které nabízejí opět mnoho historických památek. Následují zámky Chyše a Valeč, o kterých tu již bylo vícekrát napsáno. A rozhodně stojí za návštěvu.

Směrem na Plzeň se dostaneme přes Nečtiny do Manětína, kde se skrývá pěkný zámek s velkou zámeckou zahradou, pávy a dobře se zde dá posedět v zámecké restauraci. Konají se tu nejen svatby (na zámecké zahradě), ale i různé hostiny a oslavy.

I Nečtiny mají svá místa, která přitáhnou Vaši pozornost. Zřícenina hradu Preitenstein, zámek, Hrad Nečtiny, areál kostela sv. Jakuba Většího, náměstí v Nečtinech, kostel sv. Bartoloměje a další památky.

Vybírám další směr – na Teplou, kde najdete kromě mnoha místních památek i premonstrátský klášter Teplá. Místo, které byste v našem kraji rozhodně neměli vynechat. Z Teplé je to již jen kousek do Mariánských Lázní, také do Konstantinových, do Bezdružic atd.

Zvu Vás velmi srdečně do našeho krásného kraje, plného hodnotných památek. A neměla bych při tom zapomenout na Skoky u Žlutic, kam od nás směřuje mnohokrát za rok plno poutníků. Skoky se poslední roky udržují a opravují, pořádají se tam nejen brigádnické akce, ale hlavně také kulturní, kde vystupují známí čeští umělci a tím podporují opravu tohoto mystického místa.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.