Casablanka - bílá perla Maroka
FOTO: pixabay.com

Casablanka - bílá perla Maroka

26. 4. 2016

Co si představíte, když se řekne Casablanka? Scény ze stejnojmenného světoznámého  filmu nebo město bílých domů, což je v překladu  název města Casablanka.V současné době je sice největším městem Marockého království, ale není hlavní městem. Tím je Rabat. Náš zájezd v Casablance na letišti začínal a také končil. Při průjezdu městem nás všechny překvapil velmi moderní vzhled a vítalo nás velmi příjemné klima na počátku března. Casablanka, které místní říkají arabsky dár albájda, nikdy hlavním městem země nebyla, zato si drží prvenství v počtu obyvatel (necelé 4 miliony) a svým hospodářským i kulturním významem. Leží na břehu Atlantického zálivu a vedle Tangeru je také největším námořním přístavem Maroka.

Casablanka není a nikdy nebyla sídlem králů jako předcházející 4 města, o kterých jsem se již zmínila. Původní město Afnu Portugalci v 15. století zničili a a na jeho ruinách postavili město Casa Blanca (v portugalštině Bílý dům). Hlavním městem se Casablanka nestala ani v době francouzského protektorátu a ani po získání nezávislosti v roce 1956. Ve městě ale našla práci polovina obyvatelstva celého Maroka, a to v potravinářském, textilním a kožedělném průmyslu.

Oproti ostatním městům Maroka nevidíte v ulicích tolik žen zahalených do arabských šátků, ale krásné Arabky moderně oblečené, které i třeba řídí auta. Architektura je také velmi pestrá, jsou tu moderní koloniální budovy ve stylu art deco, ale i typická marocká.Casablanka hodně připomíná evropské metropole jak svými širokými bulváry, tak výškovými budovami, neustále projíždějícími moderními auty a evropským ruchem. 

Místem, kam míří každý turista, je bezesporu největší muslimský svatostánek  Maroka - Velká mešita Hasana II. Tato mešita také bývá nazývána "osmým divem světa". Začala se stavět v r.1987 podle návrhu francouzského architekta M.Pancou. Materiál na stavbu byl použit z celého Maroka, dřevo je cedrové, podlaha je ze žluto-zeleného mramoru z jižního Maroka a jen 57 lustrů bylo vyrobeno v italských Benátkách.

Občas se stane, že přes svoji mohutnost není mešita vidět  Protože mešita vypadá, jako kdyby vystupovala z oceánu, vodní výpary ji doslova pohltí a ona je zahalena závojem  vodní mlhy. Ale když se mlha rozplyne, ukáže se celý skvost ve své kráse a velikosti. Je těžké popsat dojem z velikosti mešity. Je tak velká, že celá se mi nevešla do zorného pole objektivu. Před mešitou je obrovské nádvoří, které pojme až 80tisíc věřících a samotná mešita cca 25 tisíc. Mešita Hasana II. je jediná, do které jsme směli jako turisté v průběhu celého putování Marokem vstoupit. V současné době je třetí největší mešitou světa a věž minaretu měří 210m.

Před vstupem do mešity jsme se všichni povinně zuli, dostali pytlíky na obuv a my ženy si musely zahalit hlavu šátkem. Při prohlídce s průvodcem jsme obdivovali neuvěřitelné obrovské  prostory a šikovnost řemeslníků. V mešitách nejsou žádná vyobrazení postav či obličejů, jen ornamenty. Když jsme vstoupili  po schodech do prostor pod mešitou, připadala jsem si spíše jako na wellnessovém pobytu v lázních. Lázně jsou z mramoru, benátského skla a zlata. V této rituální lázni si muslimové myjí nohy, ruce a obličej před vstupem do mešity. Na vrcholu mešity je zařízení vysílající laserový paprsek až do Mekky. Mešita s nejvyšším minaretem světa má "kabrio" střechu vážící 11 000tun.

Moje celkové putování napříč Marokem bylo hodně fyzicky náročné, velké teplotní rozdíly mezi Atlasem, pouští nebo pobřežím vyvolalo skoro u všech účastníků zájezdu silnou rýmu, každý den jsme spali v jiném hotelu. Ale poznala jsem luxusní hotely,  i jsme bydleli u berberů v Západní Sahaře  u alžírsko-marockých hranic, kde byl jen písek, velbloudi a nešel signál mobilu. Jen úžasný západ slunce na poušti.

V pěti vyprávěních jsem vám chtěla přiblížit Marocké království, a pokud máte zájem dozvědět se ještě něco víc, doporučuji vám knihu od Jiřího Skleničky Zderazkého "Maroko na vlastní kůži". Tuto knihu mi na setkání v Doksech přivezla milá Lidmilka Nejedlá, za což jí ještě jednou moc děkuji. V knize se dozvíte další podrobnosti a můžete si moje vyprávění porovnat s příběhy v knize.

Je skvělé, že si na našem portále můžeme předávat zkušenosti z cest a že se i pak osobně setkáváme. Na shledanou v Loučné nad Desnou.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.