Co můžeme dělat v dubnu
Ilustrační foto: ingimage.com

Co můžeme dělat v dubnu

30. 3. 2016

Čas na čtení

Svaz Českých nakladatelů a knihkupců pořádá v týdnu od 18. do 23.dubna akci s názvem Kniha ti sluší. Jejím cílem je propagovat knížky jako součást moderního životního stylu všech věkových kategorií. "Kniha totiž lidem sluší z vnějšku i vnitřně," vysvětluje šéf svazu Martin Vopěnka. Akci provází řada autorských čtení, výstav, autogramiád, akcí v knihovnách, zkrátka, jde o příležitost setkat se pro všechny lidi, kteří mají rádi literaturu všeho druhu. Na webu www.knihatislusi.cz jsou postupně doplňovány informace o tom, ve kterých knihkupectvích a knihovnách se v rámci této kampaně bude dít něco zajímavého. Dobrá zpráva je, že se zapojují nejen ty pražské, ale i z mnoha jiných měst.

Kurzy pro barevnější život

Společnost s podivným názvem Pohyblivý svátek pořádá v Brně řadu zajímavých kurzů pro lidi, kteří rádi vytváří něco vlastníma rukama. Mottem organizátorů je: Udělej si svátek každý den. A pod pojmem svátek si představují, že se třeba naučíme plést košík nebo vyrobit drátěnou brož. Přitom se seznámíme s lidmi, kteří mají podobné zájmy a ještě si odneseme krásný vlastnoručně udělaný předmět, který někomu můžeme darovat a udělat svátek i jemu. Myšlenka skvělá, zájem velký. Bližší informace o chystaných kurzech a místech, kde probíhají, najdeme na www.pohyblivysvatek.cz. 

Na cestu s Davidem Vávrou

Architekt a oblíbený vtipný průvodce televizními pořady David Vávra přijede 12. dubna do Ostravy. Od 15.hodin se s ním můžeme setkat v tamním Knihcentru na Smetanově náměstí. Předvede tam svou novou knihu Tři cesty za architekturou. Jde o příležitost, setkat se s člověkem, který, ač je ve svém oboru odborník, umí o něm vyprávět s nadhledem a humorem, takže zaujme i úplné laiky. 

Do Ostravy za zvířaty

Do severomoravské metropole stojí za to vyrazit i 17.dubna. Na tamním výstavišti Černá louka se konají tradiční Fauna trhy. Tedy výstava, na které se dají obdivovat i koupit zvířata všeho druhu, od těch exotických až po králíky či holuby. Otevřeno bude už od osmi ráno, takže pokud někdo neví, jak zabavit vnoučata, ideální příležitost.

Na tajemná česká místa

Spisovatelka Jitka Lenková, která se zaměřuje na věci tak trochu záhadné, vydala knížku s názvem Tajemná místa Česka. "Naše země se sice nepyšní tak proslulými záhadnými památkami jako jsou britský Stonehenge nebo peruánské Machu Picchu, přesto lze v Čechách a na Moravě najít řadu míst, která mají svá tajemství, připomínající nejhlubší minulost daného kraje," vysvětluje. Kniha je plná fotek, legend, mýtů a tipů na výlety za tajemnem. Takže se z ní můžeme nejen něco dozvědět, ale také naplánovat nějaký ten jarní výlet.

Za Satinskými vodopády

Toto místo málokdo zná, tak pokud se na ně vypravíme, můžeme pak ohromovat známé svou znalostí Beskyd. Místo je ukryto v soutěsce horského potoka Satina a člověk si tam připadá jako v prehistorickém lese. O místě se také říká, že je ráj pro fotografy. Zvládnou ho středně zdatní turisté, trasa měří devět kilometrů. Ideální je vyrazit od známého rekreačního centra Sepetná po žluté, takzvané medvědí stezce po lesním chodníčku přes Medvědí sklu a pak po žluté turistické značce, která po tři sta metrech přechází na cestičku vedoucí přímo k vodopádům. Zkrátka, kdo se bude pohybovat v okolí Sepetné nebo si plánuje přímo tam výlet, neměl by na vodopády zapomenout. A nezapomínejme i na to, že čím dál více beskydských hotýlků a penzionů nabízí slevy pro seniory. Takže při případné rezervaci kdekoli, nebát se zeptat!

Na Plíhala do Plzně

Romantici s oblibou folku si mohou přijít na své 11. dubna v 19.hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Vystoupí tam písničkář Karel Plíhal, který má fanoušky všeho věku. Jde přesně o ten typ akce, na který může jít stejně tak šestnáctiletý kluk jako i jeho sedmdesátiletý dědeček. Jádrem koncertu prý budou ty nejoblíbenější a nejznámější skladby muzikanta, který stále vyprodává koncertní sály.

Nakoupíme semínka

Všimli jste si té obrovské nabídky sáčků se semínky pestrobarevných letniček, které jsou dnes v mání nejen v zahradnictvích, ale i v kdejakém supermarketu? Stojí pár korun, ale mohou udělat parádu, ze které bude zrak přecházet. Duben je ideální čas zkusit nějaký ten sáček za dvacku vysypat na záhon. Když nemáme zahradu, není přece problém vyrýpnout si místo na trávníku u paneláku. Když semínka nevzejdou, svět se nezboří. Ale ony vzejdou, uvidíte, řekneme si v létě!

 

 

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%