Ať žije zázvor!
FOTO: autorka

Ať žije zázvor!

9. 3. 2016

Vzhledem k tomu, že se nyní hodně diskutuje o zázvoru, rozhodla jsem se přidal svou zkušenost s tímto životabudičem. Článek jsem uveřejňovala na svém blogu v září roku 2014, kdy se dostal na titulní stranu.

 

Čas od času provádím věci, nad nimiž zůstává rozum stát. Dokonce i já sama někdy nad sebou nevycházím z úžasu. Myslela jsem, že s přibývajícím věkem se situace zlepší, ale je to přesně tak, jak říkala jedna moje známá: "Po padesátce to bude ještě horší."

A teď k mému poslednímu bláznivému nápadu. S manželem si občas vaříme zázvorový čaj, každý do půllitrové sklenice. Nakrájíme plátky čerstvého zázvoru, přidáme šťávu z citronu a lžíci medu. Pokud mě škrábe nebo pobolívá v krku, potíže zmizí. Ostatně účinky zázvoru při nachlazení jsou všeobecně známy.

V neděli večer při vaření čaje jsem se rozhodla, že zázvoru dám o něco více než obvykle. A tak jsem krájela a krájela, až jsem rozkrájela celý kořen. Ne sice moc velký, ale plátky pokryly dno sklenice do výše dvou centimetrů. Přidala jsem ještě šťávu z celého citronu a vypila. Pak mě napadlo, že je škoda zázvor vzhledem k jeho blahodárným účinkům vyhodit a snědla jsem ho. Když manžel zjistil, že všechen louhovaný zázvor z mojí sklenice skončil v mém žaludku, začal nadávat, že nejsem normální a prohlásil, že bych už v mém věku mohla mít rozum a že jsem nezodpovědná. Docela mě vyplašil, že bych si opravdu mohla přivodit zdravotní potíže a tak si šla raději lehnout, abych případné problémy zaspala.

Po necelé hodině jsem vylítla z postele kvůli žaludečním bolestem. Za chvíli se přidaly i křeče ve střevech. Navíc mi začaly trnout zuby. Vzala jsem si dvě tablety na trávení, ale nepomáhaly. Jediné, po čem se mi trochu ulevilo, byla zažívací soda a čistá voda. V posteli jsem zaujala polohu v polosedě, v jedné ruce lahev s vodou, z níž jsem upíjela, jakmile se dostavovala bolest. Kolem půlnoci, když už jsem vyčerpaná myslela, že skončím na pohotosti, jsem učinila poslední zoufalý pokus. Strčila jsem prst do krku a obsah žaludku zvrátila do záchodové mísy. A nastal obrat k lepšímu. Ne, že by mě žaludek přestal bolet úplně, ale zklidnil se a já si mohla konečně lehnout a spát.

Druhý den jsem si přečetla o účincích zázvoru, kde se mimo jiné uvádí, že množství větší než pět gramů může člověku přivodit vážné zdravotní potíže, a to dokonce i se srdcem! Zvážila jsem tedy přibližně stejný kořen a s hrůzou zjistila, že vážil 38 g!

 

Co k tomu dodat? Žít se učí člověk v každém věku až do konce svého života.

 

 

 

 

Můj příběh zázvor
Hodnocení:
(3.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.