Půst nebo detox?
Ilustrační foto: pixabay.com

Půst nebo detox?

4. 3. 2016

Každý rok na jaře časopisy a weby kypí spoustu návodů na to, jak očistit svá těla. Někdo tomu říká půst, jiný detox, podstata je stejná: Myslíme si, že jaro je to pravé období, kdy naše tělo potřebuje jakési pročištění. Mnohdy tím však způsobíme více škody než užitku. S razantními jarními detoxy by se, ostatně jako se vším, mělo zacházet opatrně.

Devětapadesátiletá Šárka se loni na jaře rozhodla, že bude pít týden jen ovocné a zeleninové šťávy. Osmý den skončila v nemocnici. „Rozjela se mi alergie, až dosud jsem přitom žádnou neměla. Najednou jsem měla v obličeji a na rukách vyrážku, špatně se mi dýchalo, třásla jsem se. Lékaři přesnou příčinu těch potíží nezjistili, ale řekli, že jestliže v mém věku vystavím organismus tak razantní změně, nemůžu se divit,“ vzpomíná. Když od té doby slyší slovo detox, má pocit, že se jí zdravotní potíže vracejí. „Už nikdy bych si podobné kůry neordinovala sama, jen podle toho, co jsem si přečetla na internetu,“ tvrdí.

Lékaři a výživoví poradci se čím dál častěji setkávají s tím, že razantní životní změny ve vyšším věku lidem spíše ublíží než udělají dobře. „Mnoho Čechů skáče z extrému do extrému,“ tvrdí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně společnosti Naturhouse. „Když lidé nahradí přejídání totální absencí příjmu potravin, skutečně mohou rychle zhubnout, ale v naprosté většině případů se jedná jen o úbytek vody. Přílišné zavodnění sice trápí řadu lidí, hlavně žen, ale i odvodnění by mělo probíhat po poradě s odborníkem. Drastické půsty bez podpory výživového poradce nebo lékaře nemohu doporučit,“ vysvětluje.

Devětačtyřicetiletá Kamila z Ostravska je typický příklad, který lékaři uvádějí jako varování pro ty, kteří se letos na jaře zase chystají na nějakou ráznou změnu ve stravovacích návycích. Podstoupila detoxikaci organismu pod vedením své kamarádky. Ta není ani lékařka, ani výživová poradkyně, zkrátka amatérka. „Myslela jsem si, že tomu rozumí,“ říká Kamila. „A tak jsem si od ní nechala namíchat jakousi bylinnou směs, která prý dokáže organismus odkyselit a pročistit. Pila jsem ji tři dny. Nic jsem nejedla. Čtvrtý den jsem jedla jen jablka, pátý jsem to nevydržela a dala s manželem trochu bramborového guláše. Skončila jsem v nemocnici se žlučníkovým záchvatem. Kamarádka řekla, že si za to můžu sama, protože jsem ještě týden měla jíst jen jablka a ty byliny. Lékařka mi řekla, že kdybych jedla ještě týden jen jablka a byliny, taky bych mohla umřít. Ano, vím, jsem pitomá,“ svěřuje se Kamila.

V našich slovnících se v posledních letech zahnízdila slova jako detox, odkyselení, půst a podobně a navíc se každý rok objevují nové takzvaně zaručené metody, jak tělo pročistit. Jednou z těch, které jsou nyní populární je takzvaná šankapraškalána. Nelekejme se názvu, lekejme se až jejího popisu. Jde o to vypít najednou litr a půl vody smíchaných s vrchovatou lžící soli. Tím se prý ze střev vyplaví vše, co se v nich nahromadilo. „Je to však jen polovina pravdy,“ říká nutriční poradkyně Alena Přídová. „Je to totiž velice složitá metoda očisty s propracovanou technikou, na kterou je nutné se předem připravit a nekompromisně ji dodržovat. Nestačí jen pít vodu se solí, zároveň je třeba ve správných intervalech nutné jíst správné pokrmy,“ vysvětluje.

V reálu si tak lidé pitím vody se solí mohou i uškodit. Stejně tak může být škodlivé, když najednou začneme jíst pouze velké množství zeleniny a bylinek, když předtím jsme v puse celou zimu nic zeleného neměli. Navíc některé kombinace bylin se nemusí dobře snášet s některými léky. A přiznejme si, ve vyšším věku nějaké ty léky bere snad každý. Takže stačí dodat hodně kyseliny listové, která má vliv na ředění krve, když přitom jíme léky proti ředění krve, no a malér může být na světě.

Jenže představa, že právě na jaře budeme najednou, během pár týdnů zdravější, štíhlejí a hezčí s pročištěným organismem, tudíž s pěknou pletí, vlasy, nehty a jiskrným pohledem, je silnější než zdravý rozum. A vůbec nejde jen o módu, které podléhají mladé dívky. Ordinace lékařů plní často ženy středního a vyššího věku, které podstoupily nějakou drastickou očistnou kůru, jenže ona ve skutečnosti nebyla očistná, ale škodlivá.

„Některé metody, jako třeba velmi populární odkyselení organismu, jsou vyloženě nesmyslné,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. „Lidský organismus rozhodně žádné odkyselování nepotřebuje, jde jen o marketingový tah, jak přilákat lidi, aby kupovali určité produkty a podstupovali určité procedury,“ tvrdí.

Takže letos na jaře zdravá strava, bylinky, ovoce a zelenina ano, ale všeho s mírou, slibme si.

 

 

 

 

 

dieta Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%