Můj seniorský život: Mezi knihami
FOTO: autorka

Můj seniorský život: Mezi knihami

5. 2. 2016

Kniha je moudrost tisíců let
Kniha je krása co zdobí svět
Kniha je jahoda sladká jak med
Kniha je pohádka co život potěší
Kniha je radost jak dětský smích
Kniha je láska co musíme mít!

Když se čas naplnil a nový rok jsem přivítala jako důchodka*, hlavou se mi honily všelijaké myšlenky. Dokážu si představit život bez knih? Bude či nebude pokračovat Můj život s knihou? Jaký bude Můj první rok v důchodu? Ale to přece záleží jen na mně. Vždyť budu mít naopak více času Jak si splnit sen. Jen mít dostatek energie. Spolehnu se na své lásky, pří rodu, kolo a knihy a nedám se ničím rozptylovat. A najednou přes všechny překážky Konec cesty za snem se podařil. A tak jsem si mohla nadělit Nejkrásněj ší dárek – knihu s třešničkou na dortu - Křest mé knihy pohádek. 

Ale čas je běžec dlouhým krokem, nové zážitky odsouvají do pozadí ty starší. Mimo jiné aktivity přinesl setkání s portálem i60, setkávání se čtenáři i Můj zážitek roku 2015: kalendář magazínu i60! Jedním z těch méně příjemných je loňská nevydařená houbařská sezona.

Miluji přírodu. Příroda je pro mě jako guma, která z mé mysli dokáže vymazat špatné myšlenky, stres a obavy. Miluji stromy, ovocné, na horských stráních, v hlubokých dolinách, zelené i ve zlatě oblečené, svlečené i zasněžené, samotáře či sdružené v lese. Přesto, že nejvhodnější „stromy" pro dobíjení energie jsou prý duby a borovice. Moc ráda se do lesa vracím. Hledám zde klid, odpočinek, bezpečí před vnějším světem a houby.

Miluji jízdu na kole letní přírodou krásnou českou krajinou se sluncem nad hlavou. V nížinách s rozhledem do všech stran, na kopcích s výhledem k dalekým obzorům, při sjezdu do údolí s větrem o závod. Sdílet zážitky a setkávání. To mě blaží po duši a nakonec i po těle, neboť není od věci i hubnout příjemným a nenásilným způsobem.

Miluji knihy. Ze všeho nejvíce. Čerpám z nich životní energii, kdekoliv je možnost, za každého počasí, v kteroukoliv hodinu, jak už jsem několikrát napsala. Sednout si do křesla s knihou, s kávou na stolku a s kocourem na klíně mě spolehlivě nabije pozitivní energií a společně vrníme blahem.

Nezbývá než si vzájemně popřát zdraví, abychom se mohli svým zájmům bez problémů věnovat.

 

Spokojený důchodce

*Jsem důchodka a miluji to slovo. Proč? Dočkala jsem se. Konečně mohu dělat, co chci a kdy chci. Věnovat se svým zájmům, na které nezbýval čas. Poležet si nebo vstát brzy a mnohé další – mohu! Konečně nemusím ráno co ráno vstávat ve čtyři hodiny, jezdit den co den tři kilometry na kole za každého počasí v zimě v létě na nádraží, abych se dostala do práce a tři kilometry zpět. Když si vyjedu, nehoní se mě hlavou myšlenky, že jsem promarnila čas zábavou…

 

 

Můj se niorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.