Můj život s knihou

Můj život s knihou

27. 8. 2012

Všichni si na ně pamatujeme, myslím tím my všichni dříve narození. Fronty. Byly součástí našeho života a pro nás děti i zdrojem zábavy. Po příchodu ze školy jsme byli vysláni držet místo ve frontě na různé druhy zboží, jižní ovoce, máslo, hygienické potřeby, mrazáky atd. A protože to byly fronty jaksepatří dlouhé a sešlo se nás většinou více najednou, krátily jsme si čas hraním různých her, někdo se učil, kluci kopali míč a holky probíraly módu. Fronty vznikaly nárazovitě, většinou před nějakými svátky a samozřejmě když se nějaké zboží stalo nedostatkovým, ale některé se opakovaly s železnou pravidelností čtvrtek co čtvrtek.

Ano, knižní čtvrtky. Pamatujete? Stávalo se před knihkupectvím ve frontách za každého počasí, neodradil déšť, horko či mráz. Touha listovat ve vytoužené knize vytěsnila myšlenky na zmrzlé nohy a zkřehlé ruce nebo promočené boty. V časných ranních hodinách se před „domácím“ knihkupectvím začínali řadit vášniví čtenáři pevně rozhodnutí vytrvat až do deváté hodiny, kdy se dveře knihkupectví otevíraly. Pravda, knižní čtvrtky se staly pravidelnou součástí mého života, až když jsem odrostla dětským střevíčkům, i přesto, že jsem se stala nejen členkou Knižního klubu, ale i horlivou návštěvnicí knihovny a nejen návštěvnicí.  Coby zaměstnankyně knihovny mám týdně desítky nových knih na dosah ruky.

Autoři, nakladatelé a distributoři jich ročně chrlí tisíce. Výběr pestrý ovšem jak se orientovat v tom množství, který titul stojí za přečtení? Kdo je hoden největší důvěry? No přece knihovnice a knihovník! Ti mají doporučování literatury v popisu práce a dělají to skvěle. Otázkou je, vzhledem k cenovým relacím, nebude se v knihovnách kupovat méně knih a nebude kvalitní próza, poezie, naučná literatura vydávána v tak malém množství, že se stane opět předmětem podpultového zboží? Vrátí se knižní čtvrtky a s nimi FRONTY na zajímavé a kvalitní tituly?  To bychom si určitě nepřáli! Co dodat? Snad zvítězí zdravý rozum a najde se vyhovující řešení. Vždyť knihy nám přinášejí nejen radost, zábavu a informace, ale rozvíjejí fantazii a obohacují jazyk. Čteme, protože očekáváme nečekané!

Jak řekl John Ruskin: „Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla“.

Čtěte knihy - jsou zdravé!

knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.