Co můžeme dělat v únoru
FOTO: Divadlo bez zábradlí (Z představení Každý den ve stejnou dobu)

Co můžeme dělat v únoru

24. 1. 2016

Do divadla k Heřmánkům
Pražské Divadlo Bez zábradlí, které vedou herci Karel a Hana Heřmánkovi, má na repertoáru řadu skvělých světových komedií. Jde o osvědčené kusy jako například Každý den ve stejnou dobu. Příběh dvou milenců vyššího věku, kteří se setkávají pouze jednou ročně, patří k divadelní klasice. Divadlo uvádí i jeho volné pokračování s názvem Další roky ve stejnou dobu. Režie se ujal Jiří Menzel, ústřední dvojici hrají Zdeněk Žák a Veronika Freimanová. Tak už zbývá jen se podívat na stránky divadla www.bezzabradli.cz a naplánovat si termín.

Na valašský masopust
Jedna z nejnavštěvovanějších akcí Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm, masopustní veselice, se letos koná už 6. února. Začíná se v devět ráno, končí v šestnáct hodin odpoledne a jako každý rok půjde o smršť lidové muziky a hromady skvělého jídla. Koná se v Dřevěném městečku a mimo jiné se na ni sjede spousta řezníků z okolí se svými zabíjačkovými lahůdkami. Bude se soutěžit o nejlepší valašskou klobásku, o nejlepší valašskou tlačenku, takže doporučení: Před návštěvou skanzenu doma moc nejíst.

Usmažme koblihy
Smažení koblih dříve bývalo doma běžné a docházelo k němu zpravidla v únoru. Koblihy zkrátka patří k masopustu. Také vás někdy napadlo, že koblihy, které dnes kupujeme v obchodech za nic nestojí? Takže je příležitost usmažit si doma vlastní. Receptů je na internetu dost. Ano, je to nezdravé, mastné, ale takové únorové smažení koblih, třeba hromadně s přáteli, a přitom popíjení čaje s rumem, má něco do sebe.

Provětrejte šatníky
Únor je ideální doba zabilancovat si nad tím, co jsme z hromady zimního oblečení v zimě nosili a co zase další zimu strávilo nečinně ve skříni. Máme doma dvacet let starý kožich, který je proklatě těžký, vypadáme v něm jako medvěd a ještě se do něj dávají moli? Visel tam a my další zimu strávili v lehké péřové bundě, ve které je více teplo, je lehká a připadáme si v ní tak o deset let mladší? Není třeba čas se té potvory staré chlupaté zbavit? Bývají to těžká rozhodnutí, ale lidé, kteří rozumí módě, mají jasno: Co jste neměli několik let na sobě, patří do charity nebo do kontejneru.

Kniha o špionovi
Novinář Vladimír Ševela napsal zajímavou knihu o Karlu Köcherovi, který byl zřejmě jediným zahraničním agentem, kterému se odařilo proniknout do CIA. Tento Čech dostal v roce 1965 dostal úkol infiltrovat se do amerických tajných služeb. Je to příběh jako z akčního filmu a přitom zatím nebyl v české literatuře faktu zpracován. Kdo má rád příběhy plné napětí a zároveň pravdivé, je to pro něj tip na čtení na únorové zimní večery. A kdo je z Ostravy, může přijít 11. února v 16. odpoledne do tamního Domu knihy, na besedu s autorem.

V Plzni do divadla
Městský obvod Plzeň 1 zve seniory do divadla na cenově zvýhodněné vstupenky. Na Nové scéně plzeňského divadla mohou přijít například na činohru Flamendr, která se hraje 14. února od 19 hodin. Více informací o pravidelné nabídce divadla pro seniory se dá získat na stránkách plzeňské radnice.

Na trhy do Brna
V Brně začínají od 20. února takzvané Vinohradské trhy, od nichž si organizátoři slibují, že se stanou tradicí. Na tržišti v brněsnké části Vinohrady se v sobodu od devíti hodin ráno budou nabízet potraviny od farmářů a statkářů, zkrátka akce jede na současné vlně zájmu o kvalitní a zdravé jídlo vypěstované či vyrobené v Česku. Součástí budou atrakce pro děti a doprovodný program. Pro Brňany to tak může být příležitost ke strávení příjemného sobotního dopoledne.

Za módou na KABO
Kdo má rád módu, má v Brně příležitost ve dnech 20 až 22. února, kdy se na tamním výstavišti koná tradiční veletrh Styl-KABO. Sjíždějí se na něj renomovaní módní tvůrci i lidé, kteří se prostě jen zajímají o krásné oblečení a doplňky. Zkrátka, příležitost, jít se s kamarádkami podívat na nějakou tu módní přehlídku.

 

 

kultura naše tipy zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%