Slaví Židé Vánoce?
Ilustrační foto: pixabay.com

Slaví Židé Vánoce?

23. 12. 2020

Když se venku tiše snáší sníh a lidé spěchají blátivými ulicemi, aby ještě rychle obstarali nějaké dárky pro své nejbližší, kdy doma celá rodina zdobí vánoční stromeček a kapři nebo husy se musejí nedobrovolně rozloučit se životem kvůli slavnostní večeři, zůstáváme my, Židé, zdánlivě stranou.

My totiž narození Ježíše neoslavujeme. Ježíš pro nás není Syn boží, ani Spasitel. Ježíš je pro nás obyčejný Žid, jímž byl tak jako já nebo všichni ostatní. Možná, že byl reformátorem, kterému šlo chrámové kněžstvo trochu na nervy a který viděl, že kněží neslouží ani tak Bohu jako sami sobě. Tak trochu jako Mistr Jan Hus či Martin Luther.

Ježíš byl bohabojný Žid, jenž ani v "revolučním" kázání na hoře neříkal nic revolučního. Připomínal pouze základní etickou myšlenku židovství - "miluj bližního svého jako sama sebe". Tato Ježíšova slova pocházejí z Tóry. Jestliže antisemité a odpůrci židovství touto větou dokazují rozdíl mezi židovstvím a křesťanstvím, jestliže zdůrazňují, že Bůh Starého zákona je pomstychtivý, zatímco Bůh Nového zákona je láskyplný, nemají pravdu.

Neslavíme Vánoce, poněvadž Ježíš podle nás nesplňuje jeden důležitý prvek - Ježíš není Mesiáš, na kterého toužebně čekáme. On pro nás není Spasitelem, za nějž jej považují křesťané. Naše knihy hovoří zcela jasně, kdy Mesiáš přijde.V  knihách se píše o poslední bitvě, o  Armagedonu. Mesiáš znovu vystaví beit ha-mikdaš, židovskou svatyni, třetí jeruzalémský Chrám, I o tom si můžeme nechat snít. Prozatím se na Chrámové hoře v Jeruzalémě lesknou kupole Skalního dómu a mešity Al-Aksa. A vypadá to, že ještě dlouho budou.

Ježíš Mesiášem? Pro nás ne. Proto neslavíme Vánoce. Ale rádi vyprávíme vtípky o Ježíši-Mesiáši. Tolik jsme trpěli pod křížem, znamením jeho utrpení. Církev má na svědomí životy mnoha milionů Židů.

Abych toto trochu smutné vyprávění odlehčila, v mé rodině se traduje tato anekdota:

Žid spěchá s pláčem do synagogy. Tam naříká a neustále pláče, bije se v prsa, rve si vlasy a neustále volá "Bože, můj syn se nechal pokřtít, stal se křesťanem". Náhle uslyší temný, plačtivý a zoufalý hlas shůry. "Můj syn také", A cos udělal? ptá se zoufalý Žid zoufalého Boha. A opět zazní hlas Boží "Napsal jsem Nový zákon".

Židé tedy Vánoce neslaví. Nicméně židovské děti nemusí těm druhým závidět. My Židé máme podobnou slavnost. Je tišší, méně pompézní, ale přesto důstojná a nechybí na ní dárky pro nejmenší. O této slavnosti jsem již psala v předcházejícím článku o Chanuce.

O tom, co dělají Židé o Silvestru a Novém roce, se zmíním v dalším pokračování ze života Židů a jejich zvyků. Přeji všem íčkařům i neíčkařům veselé a krásné Vánoce v míru a pohodě.

 

 

Náboženství Vánoce Židé
Hodnocení:
(4.8 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%