Retro ČS 2 aneb Jak jsme si to 
(u)žili za reálného socialismu

Retro ČS 2 aneb Jak jsme si to
(u)žili za reálného socialismu

20. 11. 2015

Retro ČS s pořadovým číslem 2 a navazuje na stejnojmennou publikaci, která vyšla na podzim 2013. Zatímco „jednička“ se věnovala tzv. měkkému konzumu, tedy zboží rychlé spotřeby, „dvojka“ patří konzumu tvrdému – odívání, obouvání, bydlení, elektronice. Bohatý obrazový materiál je opět doplněn textem, v němž autor k základním faktům a statistikám přidává osobní zkušenost a popis jednotlivých oblastí konzumu v kontextu předlistopadové reality.

Úvod knihy přitom patří nostalgickému exkurzu do světa socialistických prvňáků. Michal Petrov, který stál u zrodu úspěšného televizního cyklu Retro a jehož první knižní Retro ČS se stalo bestsellerem ověnčeným i odborným oceněním, se na stránkách knihy tedy pokouší o rekonstrukci dalších oblastí socialistického konzumu.

Prohrabejte spolu s autorem po letech znovu svou školní aktovku, oblečte své vysněné džíny z Tuzexu, pořiďte první nahrávku na vytoužený kazetový magnetofon. A pokud jste nic z toho nezažili, nahlédněte alespoň do života svých rodičů či prarodičů. Kniha Michala Petrova výborně doplní rodinná alba fotografií, protože se opírá o bohatství autorova osobního obrazového archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás. Vydejte se do retrosvěta, který byl lecjaký, jen ne černobílý.

Podnikněte expedici do vesmíru, z něhož zůstalo jen málo anebo vůbec nic, přesto u leckoho vzbuzuje dodnes živou vzpomínku.

Publikace vychází s předmluvou Václava Moravce.

 

Ukázka z knihy: http://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/retro_2_7365c7a1d77d7d

 

Hodnocení:
(4 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.