Štěchovice a jeho poklady

Štěchovice a jeho poklady

9. 11. 2015

Západně od Prahy leží v malebném údolí městečko Štěchovice. Protéká jím řeka Vltava a v obci se do ní vlévá říčka Kocába, kolem níž je mnoho trampských osad a krásná příroda. Nejznámější je osada Ztracenka, známá z mnoha trampských písní. Jan Werich ji proslavil písní Babička Mery.

Štěchovická  přehrada již od r.1944 slouží k plavbě lodí a její přetlaková komora a je rozdělena na dvě části, kde překonává výšku 20 metrů, a tím patří k nejvyšším v Evropě. K přehradě byla přistavěna elektrárna, kterou tvoří dvě turbiny k výrobě elektrické energie. Zajímavostí je, že voda z řeky se přečerpává do umělé nádrže umístěné v kopci Homole a ve špičce voda z nádrže slouží jako dodatečný zdroj pro pohon turbin. Ze štěchovické elektrárny se řídí veškerý provoz vltavských elektráren.

Dominantou Štěchovic je most  Dr. E. Beneše přes Vltavu, který tvoří dva duté betonové oblouky se zavěšenou mostovkou. Most  patřil v roce 1938 k největším mostům v republice.

Secesní kostel sv. Jana Nepmuckého byl v roce 1915 zasvěcen patronu Svatojánských proudů loďařů, vorařů, šífařů, mlynářů a zpovědníků. Koncem října  t.r. na počest 100 let vysvěcení kostela byla sloužena mše svatá Jeho eminencí kardinálem Dominikem Dukou, arcibiskupem pražským. Kostel byl postaven z peněžních sbírek od turistů a výletníků, kteří se rádi v okolí rekreovali a stavěli si výletní rekreační vilky.

V roce 1945 byl nad štěchovickou přehradou v rokli Dušno umístěn tajný archiv K. H. Franka. V jeho okolí má být uložen i zlatý poklad, který nebyl ale dodnes nalezen. Ani hledání nacistického pokladu v okolí obce Hradištko panem Helmutem Gaenselem a panem Mužíkem se nesetkalo s úspěchem. Poklad sice nalezen nebyl, ale stejně zůstává mnoho nezodpovězených  otázek okolo místa hledání. Někteří místní občané stále věří, že poklad je ukryt právě v okolí Štěchovic.

Protože můj přítel má uprostřed lesů v části Masečín nad Štěchovicemi postavenou vilku, měla jsem možnost poznat  i tuto zajímavou oblast, kde jsem před tím nikdy nebyla. Chápu Pražáky, proč tak rádi jezdí do okolí Šťěchovic, Měchenic a dalších osad. V okolí jsou velmi dobře upravené a značené turistické trasy.

I když zlatý či jiný poklad nalezen nebyl, největším pokladem Štěchovic a jeho okolí je krásná příroda, možnost koupání a vodních sportů na Vltavě. Pokud budete mít cestu do Štěchovic, navštivte místní cukrárnu "U Hájků" naproti mostu, kde mají tu nejlepší zmrzlinu, dorty a chlebíčky - hlavně vždy čerstvé. Nikdy nezapomenu při své návštěvě se tam zastavit.

Nafotila jsem při poslední návštěvě několik ilustračních fotek.

cestování výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.