Barevná roudnická zákoutí

Barevná roudnická zákoutí

29. 10. 2015

Ranní mlha se rozplynula jako pára nad hrncem a říjen ukázal svou přívětivou tvář. Poslal nám sluneční paprsky, a to nezbývá než všeho nechat, popadnout foťák a běžet se pokusit zachytit krásu probarveného podzimního dne.

A tak jsem poslechla volání podzimu a vyrazila z domova pochlubit se vám trochu, kde bydlím. První moje cesta vede k rozhledně v parku, ze které fotím roudnické panoráma se zvonicí, kostelem a zámkem. Pak se chvíli loudám parkem a pohledem zachytím chlapce a dívku, sedící na lavičce. Kolem nich to vypadá, že žár jejich lásky odklidil listí do bezpečné vzdálenosti, kde nehrozí vzplanutí. Prosím je, jestli si je smím vyfotit, a oni trochu rozpačitě souhlasí, mám radost. A ta je ještě větší, když vidím knížku, hudební nástroj a rudou růži v dívčiných rukách ... nemám strach o budoucí pokolení.

Běžím dolů do města ke galerii a zámku a pak ještě dál až k Labi. Jako obvykle je tam spousta maminek s dětmi a houf dychtivých kačen. Ale kromě nich už tu máme i labutě, které sem přilétají zimovat. Po vodní dopravní tepně projede naložená loď a za ní se na vlnách pohupuje kajak. Mířím na něj foťák a vyprošuji si dneska už podruhé souhlas s vyfotografováním. Kajakář se na mě souhlasně usmívá a já ho po nábřeží následuji. Pán mi pak ještě zapózuje a já mu dávám vizitku i60. Jmenuji se Vršecký, povídá, a jsem otec Davida Vršeckého. Ptám se na jeho věk - je mu 73 let. Má můj obdiv.

Ale odpoledne rychle utíká a já musím běžet taky dál. Beru to po schodech vzhůru do svahu do parku Josefa Hory. Nejlepší místo pro fotografování roudnických věží dostalo povolení k zastavění, a tak se tedy pokouším nad vraty - aniž bych viděla, co fotím - zachytit zvonici a hlásku od západu. Tak, ještě kostelní věže a ubírám se dál k náměstíčku se zvonkem a ke starému židovskému hřbitovu. Nakonec se ještě zajdu podívat na kraj města k řopíku - připravuje se tu Den otevřených dveří o státním svátku 28. října.

Dovoluji si vás všechny, kdo jste v Roudnici nad Labem ještě nebyli, pozvat k nám a projít se se mnou. Vězte, že dnešní procházka byla jen malou ochutnávkou. Včetně čerpací stanice.

fotografování města naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%