Stromem roku 2015 se stala
lípa z Tatobit na Semilsku

Stromem roku 2015 se stala
lípa z Tatobit na Semilsku

20. 10. 2015

Titul Strom roku 2015 získala lípa z Tatobit na Semilsku, s níž je spjato mnoho pověstí a básní. Traduje se o ní, že je tisíciletá, odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. Strom s dutinou, do níž lze vejít, zpevňují obruče, aby lépe vzdoroval času a nepřízni počasí. Neschází na obecní vlajce i znaku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu skončil dub ze Šilheřovic na Opavsku a na třetím dub z Bílé Lhoty na Olomoucku.

Do letošního hlasování formou dárcovských textových zpráv z mobilních telefonů a hlasovacích archů se zapojilo 37 000 lidí, přičemž vítězná lípa získala bezmála třetinu hlasů.

U lípy z Tatobit se pravidelně konají Slavnosti lípy. Kdysi byla mohutnější, ale část stromu šla k zemi, poté co lípu zasáhl blesk. Obecní kronika uvádí, že v dutině stromu byla kdysi lavička. V polovině 20. století byla v tak špatném stavu, že její kmen musel být stažen obručemi. 

Tatobitskou lípu za její prvenství odborně ošetří tým arboristů. Navíc bude Českou republiku reprezentovat v připravovaném dalším ročníku soutěže Evropský strom roku. 

Veřejnost v letošním ročníku ankety navrhla na ocenění celkem 50 stromů. Porota z nich vybrala 12 finalistů. Popis i se snímky všech těchto dřevin zveřejnila nadace na www.stromroku.cz

Loni se stromem roku stala borovice z Velkých Opatovic na Blanensku, která má sedm kmenů. Říká se o ní, že jde o zakletou sedmihlavou saň. 

stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...